Σε περιπέτειες η «Ακτωρ» στην Κύπρο όπου διεκδικεί έργο 500 εκατ. ευρώ

Σε περιπέτειες η «Ακτωρ» στην Κύπρο όπου διεκδικεί έργο 500 εκατ. ευρώ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «αέρα» βρίσκεται η ανάθεση του έργου των 500 εκατ. ευρώ στο Βασιλικό της Κύπρου, το οποίο διεκδικούν ως μέλη κοινοπραξιών τόσο η «Ακτωρ» όσο και η ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων που αφορά την ανάπτυξη μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU-Floating Storage Regasification Unit), ένας διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΦΑ (Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου).

Ωστόσο, παρότι από το τέλος Αυγούστου η ΔΕΦΑ ανακοίνωσε ότι ανάδοχος ανακηρύσσεται το σχήμα στο οποίο συμμετέχει η «Ακτωρ», τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε παρέμβαση του γενικού ελεγκτή της Κύπρου, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την οποία ζητεί την ακύρωση της σχετικής επιλογής, εξέλιξη που με τη σειρά της οδήγησε τη διοίκηση της ΔΕΦΑ σε κίνηση αποκλεισμού της «Ακτωρ», όχι όμως και όλης της κοινοπραξίας. Η «Ακτωρ» συμμετέχει με 25% σε σχήμα που περιλαμβάνει επίσης τον κινεζικό κολοσσό China Petroleum Pipeline Engineering CO, Ltd (55%) και την εταιρεία «Mέτρον Α.Ε.» (20%).

Ως βασικός λόγος του αποκλεισμού φέρεται να είναι η σύνδεση της «Ακτωρ» με την «Ηλέκτωρ Κύπρου», η οποία από το 2018 βρίσκεται σε «μαύρη λίστα» αποκλεισμού της από τη διεκδίκηση νέων δημόσιων συμβάσεων στην Κύπρο. Πρόκειται για την υπόθεση με τις πλασματικές χρεώσεις και τις κατηγορίες για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών, για τις οποίες βαρύνεται η εταιρεία, σχετικά με τις συμβάσεις των ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου, αν και πρόσφατη δικαστική απόφαση αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία ή απόδειξη που να στοιχειοθετεί τις κατηγορίες περί απάτης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της «Ακτωρ» έχει προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ζητώντας προσωρινά απαγορευτικά μέτρα κατά του αποκλεισμού της και αιτούμενη την υπογραφή της σύμβασης. Εκπρόσωπος της «Ακτωρ» έκανε λόγο στην «Κ» για κίνηση που γεννά αναπόφευκτα ερωτήματα σημειώνοντας ότι «τόσο η υπ. αριθμ. 3/12018 απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού αλλά και το Μητρώο Αποκλεισμού αναφέρει ξεκάθαρα ότι από συμμετοχή σε διαγωνισμούς αποκλείεται μέχρι τον Μάρτιο του 2021 η εταιρεία Helector Cyprus Ltd,  όχι η “Ελλάκτωρ”, ούτε πολύ περισσότερο όλος ο όμιλος “Ελλάκτωρ” ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του ομίλου. Αρα δεν προκαλεί απλά έκπληξη, αλλά και υποψίες η αιφνιδιαστική και καταχρηστική κατά τη γνώμη μας κίνηση της Αναθέτουσας Αρχής να αποκλείσει ξαφνικά την “Ακτωρ”. Πολύ περισσότερο, ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής θα αναρωτιόταν ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Συμπληρώνει δε πως «αν όντως η Αναθέτουσα Αρχή πίστευε ότι είναι βάσιμος ο αποκλεισμός της “Ακτωρ” για αυτόν τον λόγο, γιατί δεν αποκλείστηκε η “Ακτωρ” και το σχήμα στο οποίο συμμετέχει σε προηγούμενα στάδια του διαγωνισμού; Γιατί ξαφνικά η Αναθέτουσα Αρχή εντοπίζει –ένα ανύπαρκτο – αίτιο αποκλεισμού της “Ακτωρ”, όταν έχουν αποκλειστεί όλα τα άλλα σχήματα και έχει προκριθεί μόνο το σχήμα που συμμετέχει η εταιρεία μας;».

Πέραν του σχήματος στο οποίο συμμετέχει η «Ακτωρ», το έργο διεκδικούν επίσης άλλες δύο κοινοπραξίες. Στην πρώτη εξ αυτών ηγείται ο ιταλικός όμιλος SNAM, σε συνεργασία με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, την ΤΕΡΝΑ, την ισπανική Enagas Services Solutions και την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία GasLog LNG, συμφερόντων του κ. Π. Λιβανού. Της έτερης κοινοπραξίας ηγείται η νοτιοκορεατική Samsung C&T (Construction & Trading Corporation), σε συνεργασία με την Posco E&C και τις ιαπωνικές Mitsui O.S.K. Lines και Osaka Gas. Πάντως, επί του παρόντος υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες, καθώς τα μεν κυπριακά μέσα αναφέρουν ότι αν δεν υπογραφεί η σύμβαση με το σχήμα της «Ακτωρ», ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί, ενώ τα άλλα σχήματα διαμηνύουν ότι παραμένουν ως διεκδικητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή