Με κεφάλαια της Fortress Group η διάσωση του ομίλου Χαραγκιώνη

Με κεφάλαια της Fortress Group η διάσωση του ομίλου Χαραγκιώνη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «τελευταίες πινελιές» απομένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου Χαραγκιώνη και στον επενδυτικό όμιλο Fortress Group αναφορικά με την εξαγορά του χρέους της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Fortress θα αναδειχθεί σε στρατηγικό επενδυτή του ομίλου Χαραγκιώνη, προχωρώντας, σε συνεργασία με τη διοίκηση, σε ένα εκτεταμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο πωλήσεις ακινήτων (ώστε να εξυπηρετείται μέρος της οφειλής) όσο και αναπτύξεις νέων ακινήτων, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από τον νέο εταίρο του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία «κυοφορείται» επί δύο και πλέον χρόνια, δείγμα της πολυπλοκότητάς της, αλλά και της μέχρι πρότινος επιφυλακτικής στάσης μερίδας τραπεζών για τέτοιου είδους κινήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η Fortress αναμένεται να εξαγοράσει χρέος ύψους 90 εκατ. ευρώ του ομίλου Χαραγκιώνη προς την Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς όμως να είναι γνωστό το τελικό τίμημα, καθώς είναι σαφές ότι θα προηγηθεί κάποιο «κούρεμα». Ως εκ τούτου, η ελληνική εταιρεία θα μειώσει τις οφειλές της μέσω της μεταφοράς τους στη Fortress, αλλά το επιτόκιο θα είναι σαφώς υψηλότερο. Με τη σειρά της, η Fortress προσδοκά σε συγκεκριμένη απόδοση, βάσει του επιχειρηματικού πλάνου που έχει συνταχθεί σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με τον όμιλο Χαραγκιώνη. Επί της ουσίας, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία αναφορικά με την εξαγορά του χρέους προς τις τράπεζες, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του ομίλου έχει ήδη ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση και του υπόλοιπου δανεισμού της, προς τη Eurobank και την Alpha Bank (επιπλέον 90 εκατ. ευρώ στο σύνολο).

Η επιστροφή του ομίλου Χαραγκιώνη σε αναπτυξιακή τροχιά αναμένεται να ξεκινήσει από ένα από τα πλέον περιζήτητα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του, στην περιοχή της Πλάκας. Ο λόγος για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Ερμείον, στη συμβολή των οδών Πανδρόσου και Μνησικλέους. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο έχει κατασκευαστεί κατά το ήμισυ με τη λειτουργία εμπορικού καταστήματος τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα του και πολύ πιο διευρυμένη μορφή θα περιλαμβάνει συνολικούς χώρους 5.000 τ.μ. (μαζί με τα υπόγεια), ή περίπου 2.500 τ.μ. ανωδομής. Εκεί θα αναπτυχθούν καταστήματα, εστίαση και πιθανώς και κατοικίες, που θα αξιοποιηθούν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η περιοχή είναι ιδανική για τέτοια χρήση.

Παράλληλα όμως, στο πλάνο θα βρεθούν και πωλήσεις υφιστάμενων ακινήτων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το νέο χρέος προς τη Fortress. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συζητήσεις με εγχώριους θεσμικούς επενδυτές (κυρίως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία – ΑΕΕΑΠ) για την πώληση εμπορικού καταστήματος του ομίλου Χαραγκιώνη επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό λειτουργεί σήμερα κατάστημα της αλυσίδας H&M.

Ο όμιλος Χαραγκιώνη δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, καθώς κατέγραψε υποχώρηση των εσόδων του από μισθώματα κατά 40%, ενώ υποχρεώθηκε να υποστεί και ζημίες 4,3 εκατ. ευρώ από επισφάλειες μισθωτών της. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να διαθέτει ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τόσο μισθωμένων όσο και προς ανάπτυξης. Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται πάνω από 60 ακίνητα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο. Ενα από τα πλέον εμβληματικά εξ αυτών είναι το Athens Capitol, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, όπου λειτουργεί σήμερα το Μουσείο Αυτοκινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή