Στην τελική ευθεία το deal για «Νηρέα» και «Σελόντα»

Στην τελική ευθεία το deal για «Νηρέα» και «Σελόντα»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο κινήσεις, οι οποίες φανερώνουν ότι η μεταβίβαση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας –της «Νηρεύς» και της «Σελόντα»– στον όμιλο Ανδρομέδα (συμφερόντων των funds Amerra και Μubadala) εισέρχεται στην τελική ευθεία, προχώρησε χθες η «Νηρεύς». Ανάλογες κινήσεις αναμένονται σήμερα και από τη «Σελόντα».

Ειδικότερα, η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες ότι προχωράει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της στις 27 Νοεμβρίου με βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης την έκδοση τεσσάρων κοινών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 237 εκατ. ευρώ, καθώς και την εκλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου. Το πρώτο θέμα αφορά στην ουσία την ανάληψη του δανεισμού από τον νέο ιδιοκτήτη, προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία αγοραπωλησίας –κάτι που αναμένεται έως τα μέσα Δεκεμβρίου– και το δεύτερο την τοποθέτηση πιθανώς στο διοικητικό συμβούλιο εκπροσώπων επίσης του νέου ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που είχαν γίνει τον Ιούνιο του 2018, το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας ανερχόταν για τη «Νηρεύς» σε 10 εκατ. ευρώ και για τη «Σελόντα» σε 1 ευρώ, με την αίρεση της πιθανής μείωσης σε περίπτωση αποκλίσεων στον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό τους και στον ιχθυοπληθυσμό τους κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης ότι ο επενδυτής μειώνει το ύψος του δανεισμού τους κατά 40 εκατ. ευρώ με ισόποση αποπληρωμή. Πέρυσι ο δανεισμός της «Νηρεύς» ανερχόταν σε 176 εκατ. ευρώ και της «Σελόντα» σε 171 εκατ. ευρώ. Στις 30/6/2019 οι συνολικές υποχρεώσεις της «Νηρεύς» ανέρχονταν σε 235,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων δανειακές τα 174,7 εκατ. ευρώ) και της «Σελόντα» σε 283,17 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων δανειακές τα 201,32 εκατ. ευρώ).

Με άλλη ανακοίνωσή της, εξάλλου, η «Νηρεύς» γνωστοποίησε ότι προχωράει στην απόσχιση του κλάδου που περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία που πωλήθηκαν στην Diorasis, στο πλαίσιο των όρων που έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτά θα εισφερθούν σε νέα εταιρεία, η οποία στη συνέχεια θα μεταβιβασθεί στην Diorasis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή