Ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις της Creta Farms

Ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις της Creta Farms

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 153,04 εκατ. ευρώ ανέρχονταν στις 31 Αυγούστου 2019 οι συνολικές υποχρεώσεις της  Creta Farms, συνθήκη που από μόνη της καθιστά αρκετά δύσκολο το εγχείρημα της διάσωσης της εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα που κατέθεσε η κρητική αλλαντοβιομηχανία, οι δανειακές υποχρεώσεις προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) ανέρχονται σε 84,12 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 54,9% του συνόλου των υποχρεώσεων της εταιρείας. 

Η εταιρεία, ωστόσο, έχει και άλλες δανειακές υποχρεώσεις και συγκεκριμένα προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ, προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ύψους 3,18 εκατ. ευρώ, προς την Τράπεζα Αττικής ύψους 344.255 ευρώ, αλλά και προς εταιρείες leasing.

Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις προς τη Eurobank Leasing ανέρχονται σε 5,44 εκατ. ευρώ, προς την Τράπεζα Αττικής Leasing 740.254 ευρώ και προς την Εθνική Τράπεζα Leasing 163.114 ευρώ.  Οι εμπορικές υποχρεώσεις, υποχρεώσεις δηλαδή προς προμηθευτές, ανέρχονταν σε 26,18 εκατ. ευρώ, γεγονός που κυρίως οδήγησε στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς αρκετοί από τους προμηθευτές είχαν προχωρήσει στην έκδοση διαταγών πληρωμής και απειλούσαν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχεία της Creta Farms. Το επιχείρημα αυτό αναφέρεται, άλλωστε, και στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α: «Είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής κατασχέσεων και γενικότερα επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης από το σύνολο των πιστωτών μας στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μας, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της. Λόγω δε της μεγάλης διασποράς των υφιστάμενων υποχρεώσεων της εταιρείας μας σε διάφορους πιστωτές – προμηθευτές, είναι δεδομένο σε μια τέτοια περίπτωση ότι θα κατακερματιστεί η εταιρική περιουσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αίτημα γίνεται αναφορά σε τρεις διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, βάσει των οποίων η Creta Farms υποχρεούται να καταβάλει συνολικό ποσό 172.843,58 σε τρεις επιχειρήσεις.  Οι υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονταν στα τέλη Αυγούστου σε 6,83 εκατ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 5,63 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τους εργαζομένους (σ.σ. μέρος των οποίων αποπληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες) ανέρχονταν σε 1,52 εκατ. ευρώ. Τα χρέη προς τους λοιπούς πιστωτές είναι 3,88 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου εξέδωσε στις 30 Οκτωβρίου 2019 προσωρινή διαταγή, κάνοντας δεκτό το αίτημα υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106α ενώ έχει οριστεί η 11η Δεκεμβρίου 2019 ως ημερομηνία συζήτησης της κύριας αίτησης.

Οριστική συμφωνία εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα δεν αναμένεται να έχει υπάρξει έως τότε, ακόμη και αν οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καταλήξει σε προτιμητέο επενδυτή. Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι η 18η Νοεμβρίου 2019 και αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να «τρέξει» η διαδικασία και μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρχει η απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή