Εργα 740 εκατ. του ΕΣΠΑ θα «τρέξει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εργα 740 εκατ. του ΕΣΠΑ θα «τρέξει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επανασύσταση του επιχειρησιακού προγράμματος της «Ψηφιακής σύγκλισης», για τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στο ΕΣΠΑ, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθίσταται ενδιάμεσος φορέα για την υλοποίηση έργων ύψους περίπου 740 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, μετά την υπογραφή της ΚΥΑ των δύο υπουργών, η ΕΥΔΕ-ΤΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), που συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ορίζεται ενδιάμεσος φορέας των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα (ΜΔΤ)» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία». Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει απευθείας πρόσβαση στη διαχείριση και υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το συνολικό ύψος των έργων ΕΣΠΑ των δύο προγραμμάτων έως τα τέλη του 2023 ανέρχεται στο ποσό των 738.697.217 ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους 369.787.154 ευρώ είναι ήδη ενταγμένα.

Το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, που αποφασίσθηκε την περίοδο 2013-2014, είναι η μοναδική προγραμματική περίοδος που δεν συμπεριέλαβε ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις ΤΠΕ. Αντιθέτως, επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013 ήταν να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο επιχειρησιακό πρόγραμμα, με τον γενικό τίτλο «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» και το οποίο περιλαμβάνει και δράσεις εκσυγχρονισμού μέσω ΤΠΕ. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προωθεί έργα τεχνολογιών χρηματοδοτούμενα αποκλειστικά από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), οδήγησε σε μια ιδιαίτερα χαμηλή, και πιθανώς ιδιαίτερα αναποτελεσματική, απορρόφηση πόρων για ΤΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα προϋπολογισμού περίπου 370 εκατ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι ως επί το πλείστον αυτά που αφορούν έργα-γέφυρες του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Τέτοια έργα είναι το Rural, το Εθνικό Ληξιαρχείο κ.ά. Μάλιστα, η απορρόφηση πόρων στο ΕΣΠΑ για ΤΠΕ είναι τέτοια που εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της περιόδου (2023) θα επιτευχθεί η χαμηλότερη ιστορικά δαπάνη στο πλαίσιο μιας προγραμματικής περιόδου. Η διαπίστωση αυτή έκανε τις εθνικές και κοινοτικές αρχές να ενεργοποιήσουν εκ νέου την παλαιά μονάδα υλοποίησης έργων ΤΠΕ γνωστή ως «Ψηφιακή σύγκλιση».

Ο υπουργός Επικρατείας Κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «μια πολύ σημαντική κίνηση» για να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα ΤΠΕ στην Ελλάδα. «Στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, «είναι να εκμεταλλευτούμε συνέργειες και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει, με έμφαση σε ένα σύγχρονο Δημόσιο προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή