Καθαρά κέρδη 32 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο η «Τιτάν»

Καθαρά κέρδη 32 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο η «Τιτάν»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 25,7% σε 32 εκατ. ευρώ σημείωσε κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο ο όμιλος «Τιτάν», καθώς παρατηρήθηκε ανάκαμψη όλων των επιμέρους αγορών όπου δραστηριοποιείται, με εξαίρεση μόνο την Ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία). Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,7% σε 423 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA κατά 15,4% σε 86,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο εννεαμήνου, δεν κατέστη εφικτό να αντιστραφεί η πτωτική τάση των καθαρών κερδών μετά από φόρους, τα οποία μειώθηκαν κατά 10% σε 45,3 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται στις υψηλότερες αποσβέσεις, που εν μέρει συνδέονται με την υιοθέτηση του λογιστικού προτύπου IFRS 16, αλλά και στην πλήρη ενοποίηση της δραστηριότητας στην Τουρκία από τις αρχές του έτους. Πάντως, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εννεαμήνου αυξήθηκε κατά 9,7% σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 5,8% σε 208,4 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική εξέλιξη για το 2019 είναι η ανάκαμψη της αγοράς στην Ελλάδα, όπου η ζήτηση παρουσιάζει ήπια αύξηση, κυρίως λόγω των ιδιωτικών επενδύσεων και των έργων τουριστικού χαρακτήρα, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από τη σταθερή έλλειψη νέων μεγάλων έργων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας «Τιτάν», θετική συνεισφορά στις εξαγωγές έχει διαδραματίσει και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, του νομίσματος δηλαδή στο οποίο κυρίως τιμολογούνται οι εξαγωγές. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά κέρδη του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 45% σε 15,5 εκατ. ευρώ κατά το φετινό εννεάμηνο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 185,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 6,8%. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η θετική πορεία της ελληνικής αγοράς θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων μετατίθεται πλέον για το 2020. Σε κάθε περίπτωση, «υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η αγορά σταδιακά εισέρχεται σε πορεία θετικής ανάπτυξης», σημειώνει η διοίκηση του ομίλου.

Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος η δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των ΗΠΑ, όπου τα λειτουργικά κέρδη άγγιξαν τα 137 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 7,1%, με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται κατά 13% σε 721,6 εκατ. ευρώ. Στις ΗΠΑ, οι τάσεις για τις κατασκευές είναι θετικές στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, με την Αμερικανική Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) να προβλέπει ότι η κατανάλωση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2019 και κατά περίπου 2% ετησίως το διάστημα 2019-2024.

Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η οικονομική ανάκαμψη μεταφράζεται σε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ετσι, κατά το φετινό εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,2% και ανήλθε σε 194,7 εκατ. ευρώ, τα δε λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 32,6% και διαμορφώθηκαν σε 59 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι ΗΠΑ, Ελλάδα, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Βραζιλία θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, ενώ αντιθέτως οι αγορές της Ανατολικής Μεσογείου, όπως π.χ. εκείνη της Αιγύπτου, θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν δυσκολίες. Στην Τουρκία, η ζήτηση υποχώρησε δραματικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά πλέον εκτιμάται ότι η πτώση αυτή ολοκληρώθηκε και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή