Προ των πυλών του Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο όμιλος Σαββίδη

Προ των πυλών του Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο όμιλος Σαββίδη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος βρίσκεται η τουριστική εγκατάσταση του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, με την πλευρά του πωλητή, δηλαδή την Τεχνική Ολυμπιακή της οικογενείας Στέγγου και την Belterra Investments Ltd. του ομίλου Σαββίδη, να υπογράφουν μάλιστα σχετικό μνημόνιο συναντίληψης (MOU). Πρόκειται για το πιο προχωρημένο στάδιο στο οποίο έχει βρεθεί πιθανή πώληση του συγκροτήματος τα τελευταία χρόνια και σηματοδοτεί το προχωρημένο των σχετικών αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα που προσφέρθηκε από την πλευρά του ομογενούς επιχειρηματία προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ και καλύπτει, σε μεγάλο βαθμό, τα «θέλω» της πλευράς Στέγγου, ιδίως με δεδομένο ότι για να γίνει εκ νέου ανταγωνιστικό το Πόρτο Καρράς απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις ανακατασκευής και ανακαινίσεων, ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η αξία του συγκροτήματος, με βάση την τελευταία ανεξάρτητη εκτίμηση στο τέλος του 2018, προσδιορίστηκε σε περίπου 395 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον υπεραξία δύναται να προστεθεί στο συγκρότημα (πλην όμως δεν υπολογίζεται στη σημερινή αποτίμηση) από την αξιοποίηση της εν ισχύι οικοδομικής άδειας, η οποία επιτρέπει την ανέγερση 526 τουριστικών κατοικιών εντός των ορίων του συγκροτήματος. Ακόμα πιο σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι εφόσον κατασκευαστούν τα εν λόγω ακίνητα, δεν θα υπόκεινται σε ΦΠΑ 24%, με αποτέλεσμα να είναι σαφώς ελκυστικότερα για τους υποψήφιους ξένους αγοραστές, όπου και θα προωθηθούν προς πώληση, συγκριτικά με το τι ισχύει σήμερα.

Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, έχουν καταρτιστεί δύο MOU μεταξύ των δύο πλευρών, το ένα ανάμεσα στην T.O. International Holdings Ltd. (το «όχημα» στο οποίο έχουν περάσει οι μετοχές της Πόρτο Καρράς Α.Ε.) και την Belterra Investments και ένα ακόμα που αφορά τις μετοχές της Πόρτο Καρράς, που όμως ανήκουν σε συνδεδεμένα πρόσωπα με την Τεχν. Ολυμπιακή. Η οριστική συμφωνία εξαρτάται από μια σειρά όρων και προϋποθέσεων που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, όπως π.χ. η συναίνεση επί των τελικών όρων της συμφωνίας και η έγκριση των αρμόδιων αρχών. Πάντως, φορείς του κλάδου θεωρούν το σκέλος αυτό τυπικό, εκτιμώντας ότι οι βασικοί όροι της συναλλαγής έχουν ήδη συμφωνηθεί. Εφόσον ισχύει όντως κάτι τέτοιο και το συγκρότημα περάσει υπό τον έλεγχο της Belterra, τότε ο όμιλος Σαββίδη θα καταστεί ένας ισχυρός «παίκτης» της τουριστικής βιομηχανίας της Β. Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαββίδης έχει ήδη αποκτήσει το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη (μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης 40 ετών), ενώ αναμένει και την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που έχουν καθυστερήσει σημαντικά μια ακόμα επένδυση στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Πρόκειται για την τουριστική αξιοποίηση έκτασης 320 στρεμμάτων, καθώς η Belterra έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή της για περίοδο 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, όπου προσέφερε τίμημα 14 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω έκταση βρισκόταν και ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ.

Η πώληση του Πόρτο Καρράς κρινόταν ως επιτακτική για τη διοίκηση της Τεχν. Ολυμπιακής, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας και η έλλειψη ρευστότητας δεν επέτρεπαν την εκταμίευση των ποσών που απαιτούνταν όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του συγκροτήματος, αλλά έθεταν σε κίνδυνο ακόμα και την καθημερινή λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στη λήψη δανείου-γέφυρα, ύψους 45 εκατ. ευρώ και διάρκειας 30 μηνών από τον επενδυτικό όμιλο Fortress, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις και να διατηρήσει σε λειτουργία το Πόρτο Καρράς, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή