Ανοδος 0,57% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τραπεζικές μετοχές

Ανοδος 0,57% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τραπεζικές μετοχές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα μικρό βήμα προς τις 900 μονάδες έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε έως τα μέσα περίπου της συνεδρίασης, κατάφερε να κινηθεί υψηλότερα, με τη… συνδρομή του θετικού διεθνούς κλίματος, της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και της σημαντικής ανόδου της πλειονότητας των τραπεζικών τίτλων. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, παρά την εξαιρετικά θετική έκθεση της HSBC, η οποία αναβάθμισε τις ελληνικές μετοχές τονίζοντας πως έχουν πολλά ακόμη περιθώρια ανόδου –αποτελώντας, έτσι, τον πρώτο οίκο έπειτα από πολύ καιρό που βάζει ξεκάθαρα στο ραντάρ του το Χ.Α.–, η αγορά δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά αυτά νέα και να κινηθεί σε νέα υψηλά έτους με ισχυρό τζίρο. Οι πωλητές παραμένουν παρόντες και οι αγοραστές ακόμη δεν δείχνουν να διαθέτουν σημαντικά καύσιμα για να δώσουν ισχυρή ανάσα στην αγορά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 893,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,42% στις 2.232,79 μονάδες, ενώ κέρδη 0,34% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.218,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέα άνοδο της τάξεως του 1,03% στις 915,36 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει με κέρδη 2,39%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,56%, τη Eurobank στο +1,44%, ενώ στο-0,73% έκλεισε η Alpha Bank.

Αυτή η εβδομάδα ανήκει ξεκάθαρα στις τράπεζες, καθώς με την Alpha Bank ξεκίνησε χθες ο «χορός» των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή με την Πειραιώς. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών «μιλούν» για ένα κερδοφόρο τρίμηνο για το σύνολο του κλάδου, το οποίο δεν θα διαφέρει πολύ από το δεύτερο, με συνέχιση της μείωσης των NPEs, ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών και αύξηση των καταθέσεων.

Το κλίμα έχει αλλάξει κάπως στο Χ.Α., όπως παρατηρούν οι αναλυτές, και αυτό οφείλεται κυρίως στις τράπεζες. Οπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επενδυτική κοινότητα έχει αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τον τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες, με το ΔΝΤ να συνεχίζει και τώρα να αναφέρεται με απαισιοδοξία. Ομως, οι επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν να διαφοροποιούνται. Η JP Morgan θεωρεί ότι με τον «Ηρακλή» αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες και η HSBC διατύπωσε την αισιοδοξία για τις προοπτικές του κλάδου, ενώ αναβάθμισε συνολικά το ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι εξελίξεις αυτές, τονίζει, έχουν αλλάξει το σκηνικό τις τελευταίες ημέρες και έτσι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε πάνω από τις 880 μονάδες και «βλέπει» την περιοχή των 895-900 μονάδων ως αντίσταση που σε εύλογο χρόνο μπορεί να υπερπηδηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή