Σε στάση αναμονής οι φαρμακευτικές για το clawback

Σε στάση αναμονής οι φαρμακευτικές για το clawback

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για μια σειρά από ζητήματα τα οποία εκκρεμούν και που ευελπιστούν να επιλυθούν αμέσως από το υπουργείο Υγείας, καθώς αυτά θα συμβάλουν αφενός στον έλεγχο και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου στη διαχείριση του clawback. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν αμέσως η Επιτροπή Αξιολόγησης και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, οι οποίες έχουν βασικό έργο την αξιολόγηση των νέων θεραπειών και τη διαπραγμάτευση, μεταξύ της αρμόδιας επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιρειών, της τιμής αποζημίωσής τους. Με το έργο τους δηλαδή συμβάλλουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητος ο ορισμός των επικεφαλής των επιτροπών (πρόεδρος και Δ.Σ.), με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και αποζημίωσης των νέων ακριβών θεραπειών, πολλές από τις οποίες οδηγούν σε αύξηση της δαπάνης. Κατά τους ίδιους, επείγει και η διευθέτηση του clawback, το οποίο αναμένεται να είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 40% φέτος, φθάνοντας τα 810 εκατ. ευρώ από 572 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Οι εταιρείες λοιπόν αναμένουν την έκδοση της ΚΥΑ για τον συμψηφισμό του clawback –μέχρι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ– με τα ποσά που δαπανούν οι εταιρείες για επενδύσεις σε Ε&Α, κλινικές μελέτες και παραγωγικές επενδύσεις. Ωστόσο, εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ έχουν επισημάνει ότι τα 50 εκατ. ευρώ είναι «μία σταγόνα στον ωκεανό» των επιστροφών ύψους 1,8 δισ. ευρώ (clawback και rebates) που θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες φέτος.  Αντιδράσεις όμως φαίνεται ότι θα πυροδοτήσει, ακόμη και ανάμεσα σε εκπροσώπους των ξένων εταιρειών αλλά και των εγχώριων, μια διάταξη που φέρεται να σχεδιάζει το υπουργείο για την κατανομή του clawback. Σύμφωνα με αυτή, το 75% του clawback θα επιμερίζεται σε όλες τις εταιρείες βάσει του μεριδίου αγοράς, ενώ το 25% θα επιβαρύνει, μάλλον, τα πρωτότυπα φάρμακα έναντι 10% που ισχύει τώρα, απαλλάσσοντας τα γενόσημα. Ακόμη δεν είναι γνωστό εάν αυτές οι σκέψεις του υπουργείου θα υλοποιηθούν, ενώ εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών αναφέρουν ότι, εάν αυτό εφαρμοστεί, τα πρωτότυπα θα δεχθούν πέναλντι 200 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. πέρυσι, λόγω και της αύξησης του clawback στα 810 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή