ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Θετικές αναλύσεις από διεθνείς οίκους για την τιτλοποίηση

alpha-bank-thetikes-analyseis-apo-diethneis-oikoys-gia-tin-titlopoiisi-2349207

Τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν διεθνείς οίκοι το σχέδιο Galaxy της Alpha Bank, υπογραμμίζοντας την σημαντική άνοδο της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων που θα πετύχει η τράπεζα στην επόμενη τριετία. Παράλληλα, με μπαράζ εκθέσεών τους και οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες εκτιμούν πως το σχέδιο της τράπεζας αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στη μετοχή της το επόμενο διάστημα.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η JP Morgan, η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank θα της επιτρέψει να προχωρήσει στη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs που έχει γίνει στην ελληνική αγορά, έως 12 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμά πως αυτό θα μειώσει το κόστος κινδύνου κάτω από τις 70 μ.β. έως το 2022.

Σε συνδυασμό με τα έσοδα και τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους, ανοίγεται ο δρόμος, όπως σημειώνει, για επίτευξη δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) της τάξεως του 9%.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι στόχοι της διοίκησης είναι φιλόδοξοι αλλά αξιόπιστοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων κέρδη μέχρι το 2022 δεν είναι πολύ μακριά από τις τρέχουσες εκτιμήσεις της. Το σχέδιο Galaxy θα φέρει τον δείκτη των NPEs στο 20% το 2020 από 44% το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ η συνολική αρνητική επίδραση στα κεφάλαια εκτιμάται στο 3,5%. Ωστόσο, η αναμενόμενη έκδοση Tier 2 και η παραγωγή οργανικών κεφαλαίων θα αντισταθμίσουν μέρος αυτών των απωλειών. Οπως επισημαίνει η JP Morgan, αν και η διοίκηση στοχεύει να προσφέρει το χαρτοφυλάκιο σε ιδιώτες επενδυτές μαζί τη Cepal, άφησε την πόρτα ανοιχτή για πιθανή προσφορά των τίτλων υψηλής και ενδιάμεσης διαβάθμισης στους μετόχους.

Από την πλευρά της, η Bank of America υπογραμμίζει πως μέσω του Galaxy θα επιτευχθεί εμπροσθοβαρής και σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Παράλληλα, επισημαίνει πως το σχέδιο για τη μείωση των NPEs θα προκαλέσει κεφαλαιακό κόστος 350 εκατ. ευρώ (το οποίο θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την έκδοση Tier 2) και περίπου 2 δισ. ευρώ μείωση της λογιστικής αξίας της συστημικής τράπεζας. Ετσι η BofA διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank, με τιμή-στόχο τα 2,04 ευρώ.

Εάν εφαρμοστεί με επιτυχία το σχέδιο της συστημικής τράπεζας, η μετοχή της Alpha Bank έχει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο (re-rating), αν και αυτό θα είναι μία σταδιακή διαδικασία, όπως εκτιμά η Optima Bank.

Παράλληλα, εκτιμά πως εάν η εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων πωληθεί για 300 εκατ. ευρώ (παρόμοια με την τιμή πώλησης της Intrum), οι απώλειες για το Galaxy θα διαμορφωθούν στα 2,3 δισ. ευρώ. Καθώς η Alpha αποκάλυψε ότι οι συνολικές λογιστικές ζημίες είναι 2 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει κατά τις εκτιμήσεις της Optima, ότι η τιτλοποίηση Galaxy θα πωληθεί στο 36% της λογιστικής του αξίας, κοντά στον μέσον όρο της εκτιμώμενης μεικτής τιμολόγησης των δύο τιτλοποιήσεων της Eurobank (Cairo στο 26% και Pillar στο 58% της λογιστικής αξίας).

Η επιτάχυνση της μείωσης των NPEs που ανακοίνωσε η Alpha Bank ανοίγει τον δρόμο για άνοδο της μετοχής της, αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά ρίσκα εκτέλεσης του σχεδίου, σημειώνει η Pantelakis Securities, υπογραμμίζοντας τις αισιόδοξες κατά την άποψή της υποθέσεις για την αποτίμηση του σχεδίου Galaxy και τις μελλοντικές ροές εσόδων.