Σε τρεις φάσεις το σχέδιο εξυγίανσης της Alpha Bank

Σε τρεις φάσεις το σχέδιο εξυγίανσης της Alpha Bank

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αποκατάσταση της κερδοφορίας της τράπεζας αποσκοπεί η διοίκηση της Alpha Bank, μέσω του στρατηγικού σχεδίου που έχει εκπονήσει για την εξυγίανση του ισολογισμού της με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως και 12 δισ. ευρώ, που φέρει την ονομασία project Galaxy.

Το σχέδιο, όπως διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η διοίκηση της Alpha Bank, διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των μετόχων, που αποτελούνται κατά 85% από ξένους θεσμικούς επενδυτές και στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων στο 9% στο τέλος του 2022 (από 1% σήμερα), επιτρέποντας με βάση τον σχεδιασμό τη διανομή μερίσματος από το 2021. Η τράπεζα στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 800 εκατ. ευρώ εντός του 2020.

Το σχέδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, προβλέπει μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% από 44% που είναι σήμερα και υποχώρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, καταλύτες για την εκπόνηση του σχεδίου της τιτλοποίησης μέσω και της απόσχισης της μονάδας καθυστερήσεων της Alpha Bank, υπήρξε η ωρίμανση μιας σειράς προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων και η δημιουργία του εργαλείου των κρατικών εγγυήσεων (σχέδιο «Ηρακλής») που φέρει την υποστήριξη του SSM. Το σχέδιο όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου της Alpha Bank θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των προβλέψεων, ενισχύοντας τα κέρδη της τράπεζας και δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κεφαλαίου.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις:

• Πρώτον, την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 12 δισ. ευρώ, κάνοντας χρήση του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων έως και 3,7 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην τιτλοποίηση, ο κ. Ψάλτης συνέδεσε την επιτυχία της με την εξασφάλιση από τον SSM ότι τα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα έχουν μηδενική επίπτωση στα κεφάλαια. Οπως εξήγησε, χθες, η διοίκηση της Alpha Bank, εκτός από τo senior τμήμα των ομολόγων που θα εκδοθεί, η τράπεζα θα διαθέσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), για τα οποία έχει ανοίξει ήδη τη διαδικασία για την αξιολόγησή τους, όπως απαιτεί το σχέδιο «Ηρακλής». Τα δάνεια που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση θα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα «βαθιά κόκκινα», απαλλάσσοντας την τράπεζα από το χειρότερο κομμάτι των NPEs.

• Δεύτερον, τη μεταφορά του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης Cepal Hellas, στην οποία η Alpha Bank θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 100% από 40% σήμερα, εξαγοράζοντας το ποσοστό που διαθέτει η Centerbridge. Η τράπεζα σκοπεύει να αναθέσει στη νέα Cepal που θα δημιουργηθεί το σύνολο των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της, δηλαδή πέραν των 12 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης και άλλων 7 δισ. ευρώ, αποδίδοντας στη συνεργασία στρατηγικό χαρακτήρα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της. Η νέα Cepal, στην οποία θα μεταφερθεί προσωπικό 800 υπαλλήλων που σήμερα εργάζεται στη διεύθυνση καθυστερήσεων της Alpha Bank, θα πωληθεί σε επενδυτή που θα αγοράσει το τμήμα των ομολόγων ενδιάμεσης διαβάθμισης το οποίο θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.

• Τρίτον, την απόσχιση των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τράπεζα, έτσι ώστε από τη ζημία που θα προκληθεί να αποφευχθεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο. Η επίπτωση στα κεφάλαια έχει υπολογιστεί έως και 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως και οι εποπτικοί δείκτες δεν θα υποχωρήσουν σε καμία χρονική στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής κάτω του ελάχιστου απαιτούμενου ορίου. Ο δείκτης κεφαλαίων συνολικής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2022 στο 17% από 18% σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή