Κατά 2,8 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια της Eurobank

Κατά 2,8 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια της Eurobank

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη του χρόνου αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης FPS και την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, που υλοποιεί η Eurobank και για το οποίο έχουν υποβληθεί δύο προσφορές από την Pimco και τη Fortress. Η διοίκηση της τράπεζας, κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα του 9μήνου, δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει την κρατική εγγύηση που δίδεται μέσω του «Ηρακλή» για τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior notes), που θα εκδοθούν, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται έως και 2,6 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας αποδίδεται στην αναμονή για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων, που οδηγεί σε αλλαγή στη δομή της συναλλαγής.

Η νέα δομή του Cairo, μετά και την προσαρμογή στην οποία προχώρησε η τράπεζα, προβλέπει ότι το senior τμήμα των ομολόγων για το οποίο η Eurobank θα αιτηθεί να λάβει κρατική εγγύηση θα είναι στα 2,6 δισ. ευρώ – ή οριακά χαμηλότερο. Προκειμένου να συμμετάσχει στον «Ηρακλή», η τράπεζα θα πουλήσει το 51% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes), ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ το 49% θα δοθεί στους μετόχους. Σε ό,τι αφορά τους τίτλους ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) θα είναι ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ και από αυτούς το 80% θα δοθεί στους μετόχους, ενώ το 20% θα μεταβιβαστεί στον επενδυτή που θα πλειοδοτήσει από τη σχετική διαδικασία.

Οπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, η επίδραση της συναλλαγής στον κεφαλαιακό δείκτη CET 1 εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη του 1,2-1,4 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί και αυτό λόγω της επίπτωσης που θα έχει η προμήθεια που θα καταβληθεί για την κρατική εγγύηση. Η συναλλαγή, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαια της τράπεζας, καθώς από την εγγύηση του Δημοσίου θα μειωθεί το κόστος ρίσκου κατά 1,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να είναι τελικώς ουδέτερη κεφαλαιακά για την τράπεζα. Το κόστος της κρατικής εγγύησης έχει υπολογιστεί κοντά στο 2% και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στην τράπεζα περί τα 250 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα, όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, διατηρεί τον στόχο επίτευξης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 10% ήδη από το 2020.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του 9μήνου ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 16,3% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε σε 18,6%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην εγχώρια αγορά. Το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPEs μειώθηκε στο 31,1%.

Η Eurobank παραμένει σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας, καθώς τα συνολικά κέρδη ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ, με διακριτή συμβολή από τις ισχυρές και αναπτυσσόμενες διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, που συνεισέφεραν καθαρά κέρδη 139 εκατ. ευρώ.

Tα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 3% στο 9μηνο και διαμορφώθηκαν σε άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά αυξήθηκαν κατά 1,1%, στα 346 εκατ. ευρώ κατά το γ΄ τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 15,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια της Grivalia ύψους 29 εκατ. ευρώ και των υψηλότερων εσόδων από τις εργασίες του δικτύου καταστημάτων. Τα οργανικά έσοδα του 9μήνου παρέμειναν σταθερά στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκαν κατά 1,9%, στα 440 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή