Σχέδιο για μείωση του δανεισμού προωθεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ

Σχέδιο για μείωση του δανεισμού προωθεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις με στόχο τη μείωση του δανεισμού του ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος προσεγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ (μαζί με τα ταμειακά κεφάλαια), αναμένεται να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα η διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφεραν χθες στελέχη του ομίλου, «εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», είτε πρόκειται για έκδοση ομολογιακού δανείου είτε για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είτε για είσοδο στρατηγικών επενδυτών ή για ένα συνδυασμό των παραπάνω. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι όποια λύση κι αν προκριθεί, θα πρέπει να εξασφαλίζει στον όμιλο ρευστότητα άνω των 400 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτρέπει τη σημαντική μείωση του υφιστάμενου δανεισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δανεισμός του ομίλου έχει αυξηθεί σημαντικά πλέον, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα, παρότι αυξάνονται, να κατευθύνονται ως επί το πλείστον για την εξυπηρέτηση του χρέους και πολύ λιγότερο για την κάλυψη των αναγκών του ομίλου για νέες παραγωγικές επενδύσεις, που θα αυξήσουν τα μεγέθη του μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του φετινού εννεαμήνου, το ύψος του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ (996,5 εκατ. ευρώ), ενώ αφαιρώντας την υφιστάμενη ρευστότητα των 181,2 εκατ. ευρώ, το καθαρό ποσό διαμορφώνεται σε 815,3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται σε 1,48 δισ. ευρώ, καθώς υπολογίζονται και δάνεια ύψους 490 εκατ. ευρώ, που συνδέονται με την Αττική Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα), τα οποία όμως εξυπηρετούνται από τα έσοδα των αυτοκινητοδρόμων. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κλάδος της κατασκευής έχει τις πλέον άμεσες ανάγκες, καθώς από τα 107,6 εκατ. ευρώ των τραπεζικών υποχρεώσεων, τα 104 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και διαθέσιμα 61,3 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, σε μεγάλο βαθμό, ο δανεισμός των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και οι Παραχωρήσεις, έχουν σαφώς πιο μακροπρόθεσμα δάνεια.

Το βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι ανεξάρτητη και θα «τρέξει» παράλληλα με την εν εξελίξει αναδιάρθρωση τραπεζικών δανείων ύψους 582,6 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο ποσό υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία με τις τράπεζες από τον Αύγουστο, με τις τελικές υπογραφές να αναμένονται πριν εκπνεύσει το 2019. Πρόθεση της διοίκησης με την εν λόγω κίνηση είναι να μεταφέρει χρέος σε μεταγενέστερο χρόνο, με ορίζοντα αποπληρωμής μετά τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αλλά κυρίως να μειωθεί και το χρηματοπιστωτικό κόστος. Παράλληλα, η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει και την παροχή μιας άμεσης «ένεσης» ρευστότητας της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

«Σύμμαχος» της διοίκησης της Ελλάκτωρ είναι η συνεχής βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων, ακόμα και στον κλάδο της κατασκευής, όπου κατά το φετινό εννεάμηνο σημειώθηκε βελτίωση της τάξεως του 78%, σε λειτουργικές ζημίες 22 εκατ. ευρώ, από λειτουργικές ζημίες 99 εκατ. ευρώ. Συνολικά κατά το εν λόγω διάστημα, τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου εκτινάχθηκαν κατά 153% σε 151 εκατ. ευρώ, ενώ αν δεν υπήρχε η ζημία ύψους 46,5 εκατ. ευρώ από φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία, είναι δεδομένο ότι ήδη ο όμιλος θα είχε επιστρέψει σε κέρδη. Ακόμα και έτσι όμως, οι ζημίες περιορίστηκαν σε 5 εκατ. ευρώ, από ζημίες 103 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναφορικά με το 2020, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, η διοίκηση εμφανίζεται βέβαιη για επιστροφή στα κέρδη. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η επικείμενη έναρξη λειτουργίας σειράς νέων αιολικών πάρκων, που θα αυξήσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή