Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το ομόλογο της «Μυτιληναίος»

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το ομόλογο της «Μυτιληναίος»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ισχυρή ήταν η ζήτηση που συγκέντρωσε το 5ετές ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ της «Μυτιληναίος», με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,5%, έναντι 2,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Πιο αναλυτικά, οι προσφορές των επενδυτών διαμορφώθηκαν στο 1,919 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν τέσσερις φορές το ποσό που ζητούσε ο όμιλος.

Οι εντολές ήταν έτοιμες από αργά το απόγευμα της Πέμπτης, μετά και την ολοκλήρωση του roadshow του ομίλου σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Ζυρίχη και Αμστερνταμ, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο το βιβλίο άνοιξε την Παρασκευή το πρωί και έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες. Η έκδοση αυτή αποτελεί την πρώτη διεθνή έκδοση της εταιρείας, με το ομόλογο να αναμένεται να εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου, και επιβεβαιώνει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς την Ελλάδα καθώς και την αξιοπιστία του ελληνικού ομίλου στη διεθνή αγορά.

Η «Μυτιληναίος» ακολουθεί τα βήματα και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά, καθώς και τη συνέχιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα, μετά και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στις προοπτικές της Ελλάδας. Οι  πρόσφατες πιέσεις που έστειλαν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς κοντά στο 1,6% πριν από μερικές ημέρες, αποδείχθηκαν βραχύβιες (κάτω του 1,4% υποχώρησε χθες), ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα εταιρικά ομόλογα παραμένει ισχυρό. Τα κεφάλαια από την έκδοση του 5ετούς τίτλου που θα αντληθούν, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και για την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης, ενώ υπενθυμίζεται πως την όλη διαδικασία για την έκδοση και τη διάθεση των ομολογιών λήξης 2024 «έτρεξε» η άμεση θυγατρική της «Μυτιληναίος» με έδρα στο Λουξεμβούργο, Mytilineos Financial Partners. Αξίζει να σημειωθεί πως η «Μυτιληναίος» αναμένεται να επενδύσει περί τα 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια (2019-2021) σε νέα έργα, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ αφορούν τον υπερσύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826 MW στο ενεργειακό συγκρότημα Αγ. Νικολάου στη Βοιωτία.

Οπως δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Μυτιληναίος», «η επιτυχής έκδοση ύψους 500 εκατ. στη διεθνή αγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία. Ως μία διεθνής βιομηχανική εταιρεία, καλωσορίζουμε τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε αξία, μέσω μιας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης».

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank, J.P. Morgan Securities, Credit Suisse Securities, Goldman Sachs International και Nomura, ενώ κύριοι διαχειριστές του βιβλίου προσφορών ήταν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η S&P έθεσε την περασμένη εβδομάδα αξιολόγηση «BB-» στη «Μυτιληναίος» καθώς και στην ομολογιακή έκδοση –ανάλογη αυτής της Ελλάδας–, δίνοντας σταθερές προοπτικές. Οπως επεσήμανε, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την άποψή της ότι η εταιρεία θα δημιουργεί σταθερά κέρδη όσο θα σημειώνει πρόοδο με το φιλόδοξο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών.

Από την πλευρά της η Fitch έχει ανακοινώσει πως θα βαθμολογήσει τις ομολογίες με «ΒΒ», ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από την αξιολόγηση της χώρας και στα ίδια επίπεδα με αυτά που βαθμολογεί την εταιρεία. Οπως επεσήμανε ο οίκος, η αξιολόγηση της «Μυτιληναίος» υποστηρίζεται από το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις χαμηλού κόστους μεταλλουργικές δραστηριότητες, καθώς και από την ισχυρή και συνεχώς ενισχυόμενη θέση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προσφέρει ένα «μαξιλάρι» έναντι της μεταβλητότητας των ταμειακών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή