Ανοδος 0,78% στο Χρηματιστήριο που άγγιξε τις 900 μονάδες

Ανοδος 0,78% στο Χρηματιστήριο που άγγιξε τις 900 μονάδες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με θετικές διαθέσεις από την αρχή, ωστόσο στο τέλος και περίπου μία ώρα πριν από το καμπανάκι της λήξης… γκάζωσε, και μαζί με αυτόν ο τζίρος, αγγίζοντας έτσι το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου. Σύμμαχοι σε αυτήν την κίνηση ήταν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς και πολλά blue chips όπως η Jumbo (+6,10%), η Coca-Cola (+2,35%) και η Βιοχάλκο (+1,62%), ενώ ιδιαίτερα υποστηρικτικό ήταν και το διεθνές κλίμα, με τους αμερικανικούς δείκτες S&P 500 και Nasdaq να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, στον απόηχο των ενθαρρυντικών δηλώσεων του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τις προοπτικές μιας συμφωνίας στο εμπορικό μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 898,23 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 899,60 μονάδες με άνοδο 0,93% και ο τζίρος ανήλθε στα 74,02 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,25%, στις 2.258,17 μονάδες, ενώ στο -1,04% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.206,54 μονάδες. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fast Finance, τα τελευταία χρόνια ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίηση ήταν ο δυνατός κρίκος, και από το 2018 έχει γίνει ο αδύναμος, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις τράπεζες να παίρνουν το αίμα τους πίσω.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 909,52 μονάδες, με τη Eurobank να καταγράφει άνοδο 1,31%, την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 1,29%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1% και την Alpha Bank στο +0,53%.

Η αγορά κρατάει επαφή με τις 900 μονάδες, όπως σημειώνει η Fast Finance, περιμένοντας ουσιαστικά το πολύ σημαντικό γεγονός του σχεδίου «Ηρακλής» να περάσει από τη Βουλή, κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, η νευρικότητα δεν λείπει από το ταμπλό, δεδομένου ότι παραμένουν τέσσερις συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα, όταν και έχουμε το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων. Παραδοσιακά, ύστερα από αυτό χρειάζεται βραχυπρόθεσμα αυξημένη προσοχή μέχρι να δούμε τους θεσμικούς του εσωτερικού να κάνουν το δικό τους κλείσιμο στο τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε, αν δεν έχουμε σπουδαίες αναταράξεις στα ξένα χρηματιστήρια, το πιο πιθανό είναι η αγορά να δοκιμάσει να περάσει το πολύ κομβικό επίπεδο των 900 μονάδων αυξάνοντας σίγουρα και όγκο συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή