Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/11/19)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργειακοί δεσμοί Ιταλίας – Ελλάδας

Τη στενή συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα επιβεβαίωσαν χθες Ελλάδα και Ιταλία, μέσω συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) που υπέγραψαν ο υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Γεράσιμος Θωμάς (φωτ.) και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη. Η συνεργασία των δύο χωρών έχει αποτυπωθεί μέχρι σήμερα –μεταξύ άλλων– στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, στην υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας – Ιταλίας, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ιταλικοί όμιλοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για εντονότερη παρουσία στην  ελληνική αγορά ενέργειας και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Το ΒΕΑ εγκαινιάζει το e-επιμελητήριο

Με ένα κλικ θα μπορεί να λαμβάνει τα έγγραφα που χρειάζεται ο επιχειρηματίας μέσω του ηλεκτρονικού επιμελητηρίου (e-chamber), την υπηρεσία που εγκαινίασε χθες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. Από την οθόνη του υπολογιστή του, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να αιτείται και να λαμβάνει ηλεκτρονικώς πιστοποιητικά εγγραφής, διαγραφής, ιστορικότητας μέλους, ψηφιακά υπογεγραμμένα, με ισχύ σε κάθε δημόσια αρχή, να ενημερώνεται για τις συνδρομές του, να πληρώνει αυτοματοποιημένα και να λαμβάνει απόδειξη, να τροποποιεί ο ίδιος στοιχεία επικοινωνίας του. Σε επόμενη φάση δρομολογείται η ηλεκτρονική εγγραφή και προεγγραφή για τα φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις).

«Οχι» σε κατασχέσεις για τα δάνεια του ΟΕΚ

Καμία διαδικασία λήψης μέτρων κατά των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, δεν προτίθεται να κινήσει ο ΟΑΕΔ. Αυτό έσπευσε να ξεκαθαρίσει η νέα διοίκηση του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι δεν θα εφαρμόσει την υπουργική απόφαση του 2018 για τον καταλογισμό οφειλών μέσω ΔΟΥ.  Αντιθέτως, όπως αποφάσισε χθες, το διοικητικό του συμβούλιο, θα τροποποιήσει τη σχετική δυνατότητα καταλογισμού οφειλών, θεωρώντας πως είναι κοινωνικά ανάλγητη και αντίθετη με διατάξεις της Ε.Ε. 

Πώληση θυγατρικής στην Κύπρο από ΕΤΕ

Την πώληση στην AstroBank Limited του 100% της θυγατρικής της στην Κύπρο, της National Bank of Greece (Cyprus), ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ και η ολοκλήρωσή της υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, η Freshfields Bruckhaus Deringer ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Chryssafinis & Polyviou LLC ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Πιο ισχυρές τράπεζες με τον «Ηρακλή»

Το μέλλον φαίνεται πολύ πιο φωτεινό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής», σημειώνει η ABN Amro, μπαίνοντας και αυτή στη μακρά λίστα των ξένων οίκων που έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Οπως επισημαίνει, οι ιταλικές τράπεζες έλαβαν το πράσινο φως για να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τύπο σχεδίου τον Φεβρουάριο του 2016 και τα οφέλη ήταν τεράστια, με τα NPLs να έχουν σημειώσει βουτιά κατά περισσότερο από 130 δισ. ευρώ, από το 18% των συνολικών δανείων τότε, στο 8% σήμερα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα τραπεζικά projects στην Ευρώπη, με τη μείωση των δανείων αυτών να καθιστά τον τραπεζικό τομέα πιο ανθεκτικό, επιτρέποντας στις τράπεζες να συνεχίσουν να διευκολύνουν τη δανειοδότηση μιας οικονομίας σε δύσκολες στιγμές. Συνολικά, όπως υπογραμμίζει, ο «Ηρακλής» θα κάνει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ισχυρότερο και τελικά θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή