Με αύξηση 33,8%, στα 140 εκατ. τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 9μηνο

Με αύξηση 33,8%, στα 140 εκατ. τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 9μηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιητικές είναι οι επιδόσεις του ΟΠΑΠ και στο 9μηνο του 2019 χάρις στη θετική πορεία των VLTs. Παρά όμως τα υψηλά κέρδη, η εταιρεία δεν θα διανείμει φέτος προμέρισμα, επιδιώκοντας οι μέτοχοί του να επωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο συντελεστής φορολογίας μερισμάτων μειώνεται από 10% στο 5% από 1ης Ιανουαρίου 2020. Ετσι, η διοίκηση του ΟΠΑΠ αποφάσισε να διανείμει έκτακτο μέρισμα μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, παρατάθηκε για επιπλέον δύο έτη η θητεία του εκτελεστικού προέδρου του ομίλου, Καμίλ Ζίγκλερ. Η θητεία του πλέον λήγει στις 31.12.2021, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω παράτασης για επιπλέον 12 μήνες. Επίσης η διοίκηση της εταιρείας εξέλεξε την κ. Καταρίνα Κολμάγιερ ως το νέο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μη εκτελεστικού μέλους του Πάβελ Χόρακ.

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, ο ΟΠΑΠ είχε στο 9μηνο 2019 άλλη μία θετική περίοδο. Τα αποτελέσματά του βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις τάσεις που διαμορφώθηκαν κατά το α΄ τρίμηνο και εξάμηνο του έτους. Ετσι τα έσοδα και τα κέρδη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, χάρις κυρίως στις επιδόσεις της επιχείρησης στον τομέα των παιγνιομηχανών (VLTs).

Ειδικότερα, τα ακαθάριστα έσοδα από τα VLTs σημείωσαν ανάπτυξη στο 9μηνο κατά 51% και ανήλθαν σε 212,7 εκατ. ευρώ. Οι ρυθμοί αυτοί, αν συνεχιστούν, πολύ σύντομα τα VLTs θα καταστούν η δεύτερη πιο προσοδοφόρα γραμμή παιγνίων του ΟΠΑΠ, πίσω από τα αριθμολαχεία (ΚΙΝΟ, Τζόκερ κ.λπ.) και μπροστά από τα παίγνια στοιχηματισμού και τα (φυσικά) λαχεία.

Την πορεία του ομίλου σχολίασε με ικανοποίηση χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ. «Κατά το τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκαν παρόμοιες τάσεις με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2019, με ισχυρά αποτελέσματα στα αριθμολαχεία, δυναμικές επιδόσεις στη δραστηριότητα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και συνεχή βελτίωση των επιδόσεων του αθλητικού στοιχηματισμού», είπε χαρακτηριστικά. Ο τζίρος το εννεάμηνο σημείωσε οριακή αύξηση 1,8% φτάνοντας τα 3,21 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό δεν περιέχει, κατά πάγια τακτική του ΟΠΑΠ, τον τζίρο των VLTs.

Από την άλλη πλευρά, τα ακαθάριστα έσοδα (Gross Gaming Revenue) του ομίλου σημείωσαν υψηλότερη αύξηση, κατά 6%, φτάνοντας το 1,17 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα αυξήθηκε και η απόδοση φόρου παιγνίων (GGR Tax) στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία ανήλθε σε 382,5 εκατ. ευρώ, έναντι 363,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Σε επίπεδο κερδοφορίας οι μεταβολές είναι ακόμη υψηλότερες. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 22,8% ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 9μηνο. Εξαιρουμένων των έκτακτων χρεώσεων/εσόδων, η αύξηση των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών είναι χαμηλότερη (18,5%), με το σύνολο των κερδών να διαμορφώνεται στα 292 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 140,6 εκατ. ευρώ, έναντι 105,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Κατέγραψαν έτσι αύξηση κατά 33,8%. Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες –χωρίς δηλαδή τη συμβολή της Stoiximan κ.λπ.– ανήλθαν σε 135 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 28,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή