Επεκτείνεται δυναμικά η Briq Properties

Επεκτείνεται δυναμικά η Briq Properties

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας άνω των 110 εκατ. ευρώ, από 44 εκατ. ευρώ σήμερα, στοχεύει η διοίκηση της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων, προτού «το παράθυρο των ευκαιριών κλείσει», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της σε χθεσινή εκδήλωση, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. «Εχουμε μια επιλεκτική στρατηγική για την εύρεση των κατάλληλων ευκαιριών. Δεν πηγαίνουμε όπου πάνε άλλες εταιρείες», σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος και κάτοχος του 52,84% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία προέκυψε από την αξιοποίηση ακινήτων του ομίλου Infoquest. Η αύξηση προβλέπει την άντληση 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 43 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων.

Ηδη, η εισηγμένη έχει επενδύσει πάνω από 11 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο, ενώ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση επιπλέον ακινήτων, αξίας της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμα ένα ξενοδοχείο (η εισηγμένη έχει αποκτήσει τα Mr. & Mrs. White της Πάρου και της Τήνου), πιθανότατα σε κάποιο νησί της Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης και δύο εμπορικά καταστήματα. Το ένα εξ αυτών βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και το άλλο στην πόλη της Ρόδου. Η πιο σημαντική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων αφορά την απόκτηση ενός κτιρίου γραφείων (με ισόγειο κατάστημα) στην οδό Αιόλου 67, αντί ποσού 6,5 εκατ. ευρώ, μισθωμένο στην εταιρεία Μεσόγειος Α.Ε.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Briq Properties, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και τις επενδύσεις που θα καταστούν εφικτές μέσω αυτής, το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, θα γίνει μόχλευση νέων κεφαλαίων, μέσω τραπεζικού δανεισμού, σε ποσοστό περίπου 30%-40% της αξίας του χαρτοφυλακίου, γεγονός που θα προσφέρει την απαιτούμενη ρευστότητα για νέες επενδύσεις. Στο στόχαστρο θα βρεθούν κτίρια γραφείων, ακίνητα logistics και ξενοδοχεία (50-150 δωματίων), κόστους από 1 έως 6 εκατ. ευρώ. Οι δε αποδόσεις που στοχεύει να εξασφαλίσει η εισηγμένη κινούνται πέριξ του 6,5% – 7%. Σήμερα, με τις εξαγορές ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία, η Infoquest συνεισφέρει περίπου το 50% των εσόδων από μισθώματα της Briq Properties (από 100% που ήταν αρχικά), ποσοστό το οποίο σύντομα θα υποχωρήσει κάτω από το 30%. Ανάλογη «απεξάρτηση» από την Infoquest επιχειρείται και μέσω της αύξησης κεφαλαίου, στην οποία οι βασικοί μέτοχοι θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους κατά 50%, συνεισφέροντας συνολικά 20 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθεί η διασπορά της μετοχής, η οποία μετά την αύξηση ενδέχεται να προσεγγίσει ακόμα και το 50%.

Βάσει των όρων της αύξησης, ο κ. Φέσσας θα συνεισφέρει 15 εκατ. ευρώ και το ποσοστό του θα υποχωρήσει από 52,84% σε 37,58%, ενώ η κ. Ε. Κουτσουρέλη θα συμμετάσχει στην αύξηση με 5 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της θα μειωθεί από 26,49% σε 15,49%. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση και διάθεση μέσω δημόσιας προσφοράς έως 23.843.062 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,10 ευρώ εκάστη. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, και σε περίπτωση που αυτή καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται σε 75.105.645,30 ευρώ και θα διαιρείται σε 35.764.593 μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι από χθες ξεκίνησε η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 9 Δεκεμβρίου. Οι νέες μετοχές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση από τις 23 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή