Τέσσερις μνηστήρες για την Εθνική Ασφαλιστική

Τέσσερις μνηστήρες για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που εκδήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, υποβάλλοντας μη δεσμευτικές προσφορές την περασμένη Πέμπτη.

Πηγές αναφέρουν ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν προέρχονται από τα επενδυτικά κεφάλαια CVC Capital Partners, I3CP, Lone Star, ενώ σε ό,τι αφορά την τέταρτη προσφορά κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προέρχεται από το επενδυτικό fund Centerbridge, που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον σε αρχική φάση. Στον βαθμό που αυτές επιβεβαιωθούν, εκτός διαδικασίας είναι όχι μόνο ο όμιλος Fairfax, η απουσία του οποίου είχε προεξοφληθεί, αλλά και ο όμιλος Fosun, η στάση του οποίου δεν είχε αποσαφηνιστεί μέχρι αργά χθες. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους, όπως ο καναδικός όμιλος Fairfax και η κινεζική Fosun, εφόσον επιβεβαιωθεί και η μη συμμετοχή του τελευταίου, δεν περιορίζει τις προοπτικές επιτυχίας του διαγωνισμού, στον βαθμό που και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες θεωρούνται ισχυρές.

Το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολάρια και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ασία. Το CVC Capital Partners διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία, ενώ ισχυρά συμφέροντα έχει στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία. Αντίστοιχα, το Lone Star είναι αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο με επενδύσεις πέραν των 70 δισ. δολ. σε ακίνητα, μετοχές, πιστωτικά και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανά τον κόσμο, ενώ το Centerbridge με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 25 δισ. ευρώ έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των κόκκινων δανείων. Υπολογίσιμη δύναμη θεωρείται τέλος και το I3CP, εταιρεία ειδικού σκοπού, που συνδέεται με το Leadenhall Capital Partners ειδικότητα του οποίου είναι οι επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο Leadenhall συμμετέχει η Mitsui Sumitomo Insurance, ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία και θυγατρική της MS & AD και συγκροτείται από μια ισχυρή διοικητική ομάδα που ειδικεύεται στις ασφαλίσεις.

Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των προσφορών από τους συμβούλους της Εθνικής Τράπεζας, δηλαδή την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξουν τα data rooms και να ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές που τοποθετούνται τον Ιανουάριο. Το εύρος του τιμήματος δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα έχει αποτιμήσει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής για 750 εκατ. ευρώ περίπου και αναμένει ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της, άνω των 100 μονάδων βάσης.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 59,2 εκατ. ευρώ (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού), ενώ οι εργασίες της ενισχύθηκαν κατά 24,3% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στο τέλος 9μήνου στα 578,4 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά  277,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2018 (803,8 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή