Κέντρο τουρισμού και πολιτισμού δημιουργεί στην Αθήνα η Βιοχάλκο

Κέντρο τουρισμού και πολιτισμού δημιουργεί στην Αθήνα η Βιοχάλκο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάπτυξη του πρώτου υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort) σχεδιάζει ο όμιλος Βιοχάλκο. Η επένδυση των 117 εκατ. ευρώ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του Enterprise Greece, αφορά την αξιοποίηση έκτασης του ομίλου, επιφάνειας της τάξεως των 70 στρεμμάτων, στην περιοχή του Ελαιώνα (Πειραιώς 252). Το σημείο κρίνεται ιδανικό για την ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, αλλά και πολιτισμού, καθώς το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και σε έναν ιδιαίτερα σημαίνονται πόλο πολιτισμού, καθώς γειτνιάζει με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), καθώς και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού επί της Πειραιώς 260, οι οποίες φιλοξενούν το Φεστιβάλ Αθηνών, τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας και ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, στη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Βιοχάλκο η εταιρεία ARIS Architects SA (Α. Μητρόπουλος) προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δύο ξενοδοχεία, ένα μουσείο, ένα κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, αθλητικές υποδομές (γήπεδα τένις και καλαθοσφαίρισης), εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, όπως επίσης και κοινωφελείς εγκαταστάσεις (κέντρο αποκατάστασης). Την ανάπτυξη συμπληρώνουν οι γραφειακοί χώροι διοίκησης των εγκαταστάσεων. Επίσης, στο ακίνητο θα διαμορφωθούν υδάτινα στοιχεία, πέντε χιλιόμετρα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, όπως επίσης και χώροι στάθμευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρήσεις πολιτισμού θα καλύπτουν πάνω από το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι τουριστικές υποδομές θα αφορούν το 45%. Συγκεκριμένα, το μουσείο και το κέντρο τεχνολογικής έρευνας θα στεγάζονται σε κτίσματα της τάξεως των 15.000-20.000 τ.μ., ενώ επιπλέον 25.000 τ.μ. θα αφορούν τα ξενοδοχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός όλων των κτιρίων θα είναι βιοκλιματικός, ακολουθώντας το πρότυπο πιστοποίησης LEED. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, μέσω της εν λόγω επένδυσης, αξιοποιείται ανενεργό κτιριακό απόθεμα και αναδεικνύεται η βιομηχανική κληρονομιά της Αθήνας. Επιπλέον, η εν λόγω επένδυση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά ως προς τις υφιστάμενες χρήσεις πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως προς το εν ισχύι πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής. Αυτό προβλέπει έμφαση σε χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής για τον άξονα της οδού Πειραιώς, ενώ ειδικά για τον Ελαιώνα, σημειώνεται ότι αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και ανταγωνιστικότητας της Αττικής και περιοχή διασύνδεσης των κέντρων Αθήνας και Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η ανάδειξή του σε υποδοχέα καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και εν γένει λειτουργιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον.

Επίσης, βασική προτεραιότητα του ρυθμιστικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας είναι η αστική αναζωογόνηση, η οποία περιλαμβάνει και τη συμπλήρωση και αναβάθμιση των αστικών υποδομών, με προτεραιότητα το ιστορικό κέντρο, τις περιοχές με στοιχεία πολεοδομικής υποβάθμισης, το γερασμένο κτιριακό απόθεμα και τις περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση κτιρίων και χρήσεων. Η επένδυση της Βιοχάλκο συμβαδίζει απόλυτα με τις παραπάνω επιδιώξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Το επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη προωθηθεί προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και προβλέπει τη δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του, όπως επίσης και πάνω από 500 θέσεις απασχόλησης κατά τη φάση της κατασκευής. Επίσης, προβλέπεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος της ανάπτυξης. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνεισφορά της επένδυσης στην τοπική και ευρύτερη οικονομία, μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή