Αντίδραση στο Χρηματιστήριο και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε διστακτικά, με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει να κρατήσει τις 880 μονάδες, στη συνέχεια και με «όπλο» την ισχυρή αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών μετά την ενίσχυση της αισιοδοξίας γύρω από την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, το Χρηματιστήριο βρήκε τις άμυνες και νίκησε τις πιέσεις.

Σημαντική στήριξη δόθηκε για μία ακόμη φορά από το «γύρισμα» των τραπεζικών μετοχών, ενώ οι αγοραστές στράφηκαν και σε αρκετούς τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την Jumbo να σημειώνει άλμα άνω του 4%, τις Aegean και «Σαράντης» να ενισχύονται κατά 3% και τις Fourlis και ΔΕΗ να σημειώνουν κέρδη άνω του 2%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 888,68 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,12 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,85%, στις 2.235,94 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 1.180,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 880,41 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη από τον κλάδο σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,60%, και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 0,95%, η Eurobank με κέρδη 0,66% και η Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο +0,58%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το βρετανικό short fund Lansdowne, έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αδράνειας, επέστρεψε με αύξηση των καθαρών αρνητικών θέσεών του στην Alpha Bank και στο 1,10% επί των μετοχών της, από 1,01% προηγουμένως, ενώ σταθερές διατηρεί τις short θέσεις του σε Πειραιώς, Eurobank και ΔΕΗ.

Παράλληλα, ράλι της τάξεως του 31,08% σημείωσε το δικαίωμα της Lamda Development μετά δύο ημέρες πτώσης, με την τιμή του να διαμορφώνεται σε 0,4850 ευρώ, ενώ η μετοχή της εισηγμένης έκλεισε με κέρδη 1,56% στα 7,15 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι το Χ.Α. κατάφερε και αντέδρασε βγάζοντας άμυνες μετά την πτώση της Τρίτης, τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές απουσιάζουν, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία δείχνει ότι οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν δυνάμεις να στηρίξουν την αγορά. Αυτό κάνει το σενάριο ενός ράλι στα τέλη του έτους (year end rally) πιθανό, αρκεί να βοηθήσει και ο τζίρος, που παραμένει υποτονικός. Βέβαια, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Ηρακλής», που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και τους επενδυτές να απςοκτήσουν περισσότερη ορατότητα, κι έτσι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή