Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο με πτώση 1,14% και χαμηλό τζίρο

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο με πτώση 1,14% και χαμηλό τζίρο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη έντονων πιέσεων βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αδυνατώντας να συνεχίσει την ανάκαμψη της Τετάρτης, και έτσι έχασε ουσιαστικά το κερδισμένο έδαφος υποχωρώντας κάτω από τις 880 μονάδες, ενώ ο τζίρος κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα επιβεβαιώνοντας την απουσία των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων. Οι πωλητές επικεντρώθηκαν στις τράπεζες, ενώ ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στην «Ελλάκτωρ» (-3,18%), τη Motor Oil (-2,30%), τη Βιοχάλκο (-2,20%) και την ΕΧΑΕ (-1,97%), με τις «αντιστάσεις» από Fourlis (+2,03%), Lamda Development (+1,12%) και ΟΠΑΠ (+0,18%) να μην μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς, η οποία ήταν αρνητική από την αρχή της συνεδρίασης.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 878,57 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 877,96 με πτώση της τάξεως του 1,21%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,23 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,20% στις 2.209,02 μονάδες, ενώ στο -0,33% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις 1.177,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 3,07% και στις 853,38 μονάδες, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά 3,38%, και ακολούθησαν η Alpha Bank στο -3,27%, η Εθνική Τράπεζα στο -2,95% και η Eurobank στο -2,84%.

Με μόλις 16 συνεδριάσεις να απομένουν για το κλείσιμο της χρονιάς, όλα είναι ανοικτά όσον αφορά την πορεία του Γενικού Δείκτη. Πάντως, η έως τώρα πορεία της αγοράς τον Δεκέμβριο δείχνει ότι η απόσυρση των ξένων θεσμικών, οι οποίοι τον Νοέμβριο έκλεισαν τις θέσεις τους, έχει λειτουργήσει άκρως αρνητικά για τον τζίρο, με τους εγχώριους θεσμικούς, οι οποίοι έχουν αυτόν τον μήνα τα ηνία της αγοράς, να μην εμφανίζονται πρόθυμοι να αυξήσουν ακόμη την έκθεσή τους σε μια αγορά η οποία έχει ήδη «τρέξει» πάρα πολύ.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, ο τραπεζικός δείκτης «περιμένει» την ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ προσθέτει πως τα διαθέσιμα αποτελέσματα εννεαμήνου παρέχουν στήριξη στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ωστόσο, για τις επόμενες συνεδριάσεις δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα τιμών. «Υπενθυμίζουμε ότι σημαντική περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 855-865 μονάδες, ενώ η διαφυγή πάνω από τις 920-950 μονάδες ενδέχεται να αναβληθεί για το επόμενο έτος», τονίζει χαρακτηριστικά.

Συνολικά εκτιμά ότι θα συντηρηθεί η πλαγιοανοδική κίνηση που πραγματοποιεί ο Γενικός Δείκτης από τα μέσα Αυγούστου, αλλά επισημαίνει ότι οι βίαιες διορθώσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα και πως, στην παρούσα φάση, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την αγορά παραμένουν οι διεθνείς εξελίξεις και τα μακροοικονομικά στοιχεία εξωτερικού και εσωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή