Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο, συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο, συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται, προς το παρόν, ένας αρκετά δύσκολος μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από τη στιγμή που άγγιξε τις 900 μονάδες και καταγραφόταν νέο υψηλό έτους, δεν έχει καταφέρει να αντισταθεί τις ισχυρές πιέσεις που έχουν ασκηθεί από τους πωλητές –ειδικά προς τις τράπεζες– οι οποίες και βρίσκουν… τόπο λόγω και της ρηχότητας που παρουσιάσει το Χ.Α. Πλέον ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει τα επίπεδα των 860 μονάδων, τη στιγμή που εγχώριοι αναλυτές σημειώνουν ότι η περιοχή των 865-855 μονάδων αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης.

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί χθες κατά σχεδόν 10%, στο 1,4% από 1,56% την Παρασκευή, δείχνοντας πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα είναι ισχυρό. Ο τζίρος μάλιστα στην ΗΔΑΤ εμφανίστηκε αυξημένος και ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές αγοράς.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 863,77 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 862,08 μονάδες με απώλειες 1,27%, και ο τζίρος ανήλθε στα 57,77 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,93% στις 2.174,61 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,77% στις 1.148,74 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,36%, στις 824,60 μονάδες.

Το επίπεδο των 900 μονάδων αποδεικνύεται πολύ ισχυρό οχυρό όπως έχουμε δει επαναλαμβανόμενα και πάνω στα… δύσκολα η αγορά έχει αποφασίσει να απορροφήσει σημαντικά κεφάλαια ρευστότητας, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, εξηγώντας τις πιέσεις αλλά και τον χαμηλό τζίρο του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα. Οπως αναφέρει, η ρευστότητα έχει κατευθυνθεί σε κινήσεις όπως η ΑΜΚ της Lamda και της Briq, που ουσιαστικά και οι δύο αφορούν περισσότερο το real estate, ενώ αντίστοιχα «Μυτιληναίος» και «Ελλάκτωρ» απορρόφησαν από την αγορά σημαντικά κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων που πιθανότατα μπορεί να επηρέασαν και την αγορά των μετοχών. Συνολικά 1,8 δισ. σε κεφάλαια κατευθύνεται στα ταμεία των τεσσάρων εταιρειών.

Αν και συνήθως ο Δεκέμβριος δεν έχει νέα, ο φετινός έχει αρκετά και σημαντικά, όπως οι βρετανικές εκλογές, καθώς και οι συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Fed. Επίσης, στο εσωτερικό περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τραπεζικό κλάδο, γεγονός που περιμένει εναγωνίως η αγορά, ενώ πολλά εκκολαπτόμενα deals είναι έτοιμα να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου. «Μην ξεχνάμε ότι η κινητήριος δύναμη της αγορά είναι τα νέα, κάτι που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή