Και η Fosun διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική

Και η Fosun διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου Fosun στον διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιβεβαιώνουν ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ανεβάζοντας τον αριθμό των υποψηφίων επενδυτών στους πέντε. Εκτός από τη Fosun, στην πεντάδα των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται τα επενδυτικά κεφάλαια CVC Capital Partners, Centerbridge, Lone Star και I3CP, εταιρεία ειδικού σκοπού, που συνδέεται με το Leadenhall Capital Partners.

Η συμμετοχή του κινεζικού ομίλου αλλάζει τα δεδομένα, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο πολυσχιδείς ομίλους παγκοσμίως με σημαντική ασφαλιστική δραστηριότητα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών. Με βάση τη διαδικασία που «τρέχουν» οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας, Goldman Sachs και Morgan Stanley, η short list με τους υποψήφιους επενδυτές για τους οποίους θα ανοίξουν τα οικονομικά στοιχεία (data rooms), θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου και στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου ή τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επενδυτές έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές με βάση τα οικονομικά στοιχεία τέλους του 2018 και το εύρος του τιμήματος που έχει προσφερθεί για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Οι τελικές προσφορές ωστόσο θα υποβληθούν με βάση τα στοιχεία του α΄ 6μήνου του 2019, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ από 804 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2018. Η αύξηση της καθαρής θέσης είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ομολόγων που ήταν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προς διακράτηση στο χαρτοφυλάκιο των τίτλων προς πώληση, πράξη μέσω της οποίας η εταιρεία έγραψε κέρδη 196 εκατ., τα οποία στη συνέχεια μετέφερε στην καθαρή της θέση. Η σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης της εταιρείας ερμηνεύεται ως προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης της ΕΤΕ να πετύχει αυξημένο τίμημα κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και από τις προθέσεις των επενδυτών που θα αξιολογήσουν τα οικονομικά της δεδομένα.

Η προοπτική της δημόσιας εγγραφής (IPO), που αποτελεί εναλλακτική επιλογή, προβλέπεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που η διοίκηση της ΕΤΕ έχει κάνει με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., με βάση την οποία έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να είναι έτοιμο το ενημερωτικό δελτίο, προκειμένου έως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει εισαχθεί το 50% και έως τα τέλη του 2020 ένα επιπλέον 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή αυτή αν και παραμένει πάνω στο τραπέζι, αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς θα οδηγήσει σε πώληση της εταιρείας με μεγαλύτερο discount έναντι της πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 59,2 εκατ. Οι εργασίες της ενισχύθηκαν κατά 24,3% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στο τέλος 9μήνου στα 578,4 εκατ., ενώ σημαντική ήταν η αύξηση (+74,6%) των εργασιών που προήλθε μέσω του τραπεζικού δικτύου (bancassurance) που συνεισέφερε ασφάλιστρα 217,9 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή