Με απώλειες 0,24% συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες 0,24% συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε χθες δεν κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο, έστω και αν ενδοσυνεδριακά κατέβαλε αρκετές προσπάθειες να κινηθεί στα θετικά, ωστόσο οι πωλητές για μία ακόμη φορά επικράτησαν, «κοκκινίζοντας» ακόμη περισσότερο τις έως σήμερα επιδόσεις του Δεκεμβρίου για τον Γενικό Δείκτη. Παρά τη σημαντική στήριξη των τραπεζικών μετοχών, καθώς και επιλεγμένων μετοχών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπως οι ΟΠΑΠ (+1,10%), ΔΕΗ (+1,60%), Lamda Development (+0,96%) και Μυτιληναίος (+0,84%), αλλά και την επιστροφή των εντυπωσιακών επιδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, η αγορά δεν δείχνει να έχει δυνάμεις να αντιδράσει και να αντισταθεί στις πιέσεις, σημειώνοντας έτσι την έκτη διορθωτική συνεδρίαση στις 7 Δεκεμβρίου, ειδικά τη στιγμή που και στις διεθνείς αγορές το κλίμα είναι αρνητικό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 861,69 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 861,53 και των 867,18 μονάδων, και ο τζίρος ανήλθε στα 60,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 2.169,91 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά -1,34% και ολοκλήρωσε στις 1.133,37 μονάδες και τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 827,83 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 1,39%, τη Eurobank να σημειώνει άνοδο 0,35% και την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +0,27%, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε οριακά κατά 0,11%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η διολίσθηση του Γενικού Δείκτη συνεχίζεται εντός της περιοχής στήριξης των 865-855 μονάδων, αν και με όγκο χαμηλότερο των μέσων όρων. Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, καθώς μεταξύ άλλων πλησιάζει και η περίοδος εκπνοής των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αλλά και της τελευταίας σειράς του έτους. Οπως επισημαίνει, από τις αρχές του μήνα και με εξαίρεση τον FTSE 100 του Λονδίνου είμαστε το μοναδικό χρηματιστήριο που καταγράφει απώλειες. Αυτό ισχύει και για το τελευταίο τρίμηνο μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό το αποδίδουμε στην υπεραπόδοση του Χ.Α.,  από τις αρχές του έτους, όπως τονίζει ο κ. Καυκάς.

Αυτό που είναι σαφές το τελευταίο διάστημα είναι πως, παρά τις πολύ θετικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, το Χρηματιστήριο αδυνατεί να αντιδράσει, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά η ελληνική αγορά «πληρώνει» την υπεραπόδοσή της. Για να δούμε άμεσα κάτι καλύτερο, θα πρέπει να υπάρξουν νέοι καταλύτες που δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμη. Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας μπορεί να μη μεταφράζονται ακόμη σε ενίσχυση του Χρηματιστηρίου, δημιουργούν όμως τις συνθήκες για να συμβεί και αυτό στη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή