Ποιους όρους θέτει η Viva Wallet για την εξαγορά της Praxia Bank

Ποιους όρους θέτει η Viva Wallet για την εξαγορά της Praxia Bank

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Παρασκευή αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Praxia Bank, με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που καλείται να αξιολογήσει την πρόταση της Viva Wallet, η οποία φέρεται να είναι η επικρατέστερη για τη διάσωση της τράπεζας. Στις εναλλακτικές προτάσεις φαίνεται και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το τσεχικό fund EMMA, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το κατά πόσον συνοδεύεται με την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς ούτε φυσικά το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που προτίθεται να καταβάλει για τη διάσωση της τράπεζας.

Η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή εξελίσσεται με δεδομένο ότι ο αποκλειστικός μέτοχος της τράπεζας Μπομπ Ντάιμοντ, μέσω του Atlas Merchant Capital, δεν προτίθεται να επενδύσει νέα κεφάλαια στην τράπεζα προκειμένου να στηρίξει την κεφαλαιακή επάρκειά της, η οποία κρέμεται σε μία κλωστή, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η ΤτΕ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει έλλειμμα προς το παρόν, αυτό είναι θέμα χρόνου, με δεδομένο το υψηλό λειτουργικό κόστος που τη χαρακτηρίζει σε συνδυασμό με την αδυναμία της να δημιουργήσει έσοδα. Η αδυναμία αυτή εντοπίζεται στο γεγονός ότι η τράπεζα δύο χρόνια μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την επένδυση των 90 εκατ. ευρώ συνολικά στην οποία προχώρησε το Atlas Merchant Capital, δεν έχει υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής τράπεζας και επιπλέον δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας, που θα φέρνει τραπεζικές εργασίες και έσοδα. Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει, καθιστούν την περαιτέρω λειτουργία της Praxia Bank ζημιογόνο, με ορατό τον κίνδυνο να εξαϋλωθούν πλήρως τα κεφάλαια που διαθέτει, θέτοντας σε αμφισβήτηση την κεφαλαιακή της επάρκεια και τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Το σχέδιο της Viva

Η πρόταση της Viva Wallet συνίσταται ουσιαστικά στην εξαγορά της τραπεζικής άδειας που διαθέτει η Praxia με την εισφορά 20 εκατ. ευρώ, αλλά προϋποθέτει το «ξεκαθάρισμα» της τράπεζας από το διοικητικό και λειτουργικό κόστος, που συνεπάγεται η διατήρηση της σημερινής της μορφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σημερινός βασικός μέτοχος έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης, προχωρώντας σε δραστικές περικοπές για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας της τράπεζας που σήμερα απορροφά περί τα 5 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μοναδική λύση προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να προβάλει η δραστική συρρίκνωση του προσωπικού των 230 υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται στην Praxia Bank, το οποίο θα πρέπει να αποζημιωθεί από νέα κεφάλαια τα οποία θα καταβάλει ο μέτοχος της τράπεζας, προκειμένου η τράπεζα να πωληθεί ουσιαστικά απαλλαγμένη από διοικητικές και μισθολογικές επιβαρύνσεις.

Το πλάνο της Viva για την επένδυση στην Praxia μπορεί να υποστηριχθεί από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Στόχος της Viva είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της σε πλήρες τραπεζικό ίδρυμα, αναπτύσσοντας ωστόσο το δικό της business plan για το οποίο έχει δεσμευθεί έναντι των μετόχων της και το οποίο απέχει πολύ από αυτό που επιχείρησε να αναπτύξει η Praxia, επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικές υποδομές που δεν φαίνεται να έχουν παραγωγικό αποτέλεσμα.

Τη διαδικασία παρακολουθεί στενά η ΤτΕ, η οποία μετά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο από το διοικητικό συμβούλιο της Praxia Bank, είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν θα τραβήξει την «πρίζα» στην τράπεζα, ανακαλώντας την τραπεζική της άδεια, εφόσον δεν βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η εποπτική αρχή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη διασφάλιση των καταθέσεων της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει η Praxia Bank, μετά τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2019 με τη Raisin, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συγκέντρωσης καταθέσεων (deposit marketplace) στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις δεν βρίσκονται σε κίνδυνο και είναι διασφαλισμένες χωρίς να απαιτηθεί η ενεργοποίηση του ΤΕΚΕ, ακόμα και αν η πρόταση της Viva Wallet –ή άλλο επενδυτικό πλάνο– δεν προχωρήσει και χρειαστεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή