Ανοδος στο Χρηματιστήριο παρά τη νευρικότητα στην Ευρώπη

Ανοδος στο Χρηματιστήριο παρά τη νευρικότητα στην Ευρώπη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη νευρικότητα ήταν το χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιστρέφουν σε αρκετές μετοχές μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση της Τετάρτης, αλλά και με τους αγοραστές να συνεχίζουν να δίνουν «το παρών» σε κάποιους τίτλους, όπως αυτόν της ΔΕΗ. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε έστω και την τελευταία στιγμή στα θετικά, καταφέρνοντας να κρατήσει τις 880 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν σημαντικό σημείο στήριξης αν είναι να ξαναδοκιμαστούν άμεσα τα πρόσφατα υψηλά έτους και οι 901 μονάδες. Η μεταβλητότητα που κυριάρχησε χθες στις διεθνείς αγορές, έπαιξε πάντως τον ρόλο της στην πορεία του Χ.Α. Αρχικά τηρήθηκε στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ και των βρετανικών εκλογών, ενώ στη συνέχεια τα διεθνή χρηματιστήρια ενισχύθηκαν έντονα μετά το tweet του Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι πολύ κοντά.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 885,21 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 877,68 μονάδες και το -0,71% έως και τις 888,00 μονάδες με άνοδο 0,46%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,14%, στις 2.231,84 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 0,11% στις 1.158,70 μονάδες. Το άλμα της ΔΕΗ είναι αυτό που ξεχώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση, που με το εντυπωσιακό +9,17% και με όγκο 1.990.000 τεμάχια συνέχισε την ανοδική κίνηση προς τα 4 ευρώ (στα 3,81 ευρώ χθεσινό κλείσιμο), με τους αγοραστές να θεωρούν πλέον ότι η επιχείρηση μπαίνει σε νέο «ενάρετο κύκλο», όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Βεβαίως, η Fast Finance υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν σχετικά με τη ΔΕΗ είναι πολλά, κυρίως όμως ότι ακόμη δεν έχουμε δει ένα νέο, αξιόπιστο επενδυτικό πλάνο και το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησής της.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δείκτη, μετά το άλμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, χθες περιορίστηκε σε οριακά κέρδη με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές. Ετσι έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 866,00 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 0,05% και την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +0,78%, ενώ πτώση της τάξης του 0,92% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς και στο -0,11% έκλεισε η Eurobank.

Η επαναπροσέγγιση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 890-900 μονάδων και η παραμονή πάνω από αυτό το επίπεδο, θα επαναφέρει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλείσιμο έτους, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, όμως το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον εμπεριέχει αρκετούς σπόρους ανησυχίας για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή