Εικόνες από το μέλλον με χρήση προηγμένου δικτύου πέμπτης γενιάς

Εικόνες από το μέλλον με χρήση προηγμένου δικτύου πέμπτης γενιάς

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη «έξυπνη» πόλη» ή «Giga City», όπως ονόμασαν τα Τρίκαλα, παρουσίασαν την Πέμπτη ο Δήμος Τρικκαίων και η Vodafone. Πρόκειται για τη μία από τις τρεις πόλεις της Ελλάδας που λειτουργούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) – προς το παρόν σε πιλοτική φάση. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, από το 2021 και μετά θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία των δικτύων 5ης γενιάς στη χώρα μας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης, στόχος είναι να διακόψει τη λειτουργία του δικτύου τρίτης γενιάς (3G) μέχρι το τέλος του 2022. Θα κλείσει έτσι μια σελίδα η εταιρεία που άνοιξε το 2002. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Vodafone, επιδίωξη είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η εταιρεία να λειτουργεί μόνον δίκτυα 4G και 5G. Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά δεν θέλησε να δώσει στοιχεία σχετικά με το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης, αλλά ανέφερε ότι το Vodafone Group είναι σε θέση να καλύψει το κόστος, όποιο και αν είναι αυτό.

Αναφορικά με τη λειτουργία του 5G, όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης, η εμπορική λειτουργία του θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021 έχοντας ως στόχο αρχικά τη βιομηχανία και τις ρομποτικές εφαρμογές. Καθώς όμως τα δίκτυα και η τεχνολογία θα αναπτύσσονται, οι εφαρμογές 5G θα μπαίνουν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των απλών πολιτών.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν προχθές, κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση εφαρμογών 5G ή «Giga» εφαρμογών όπως τις χαρακτήρισε ο δήμαρχος της πόλης των Τρικάλων και νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαστέργιος. «Εκτός από πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, φιλοδοξούμε να γίνουμε πρωτεύουσα των Giga και Giga εφαρμογών», είπε χαρακτηριστικά.

Εικόνες από το μέλλον με χρήση προηγμένου δικτύου πέμπτης γενιάς-1

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ρομποτικό σύστημα χειρουργείων από απόσταση που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Ρομποτικής του ΕΜΠ και μέσω αυτού ο χειρουργός δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης λειτούργησε στα Τρίκαλα το ρομποτικό σύστημα του Ιατρικού Κέντρου στην Αθήνα.

Ο Δήμος Τρικκαίων είναι ένας από τους τρεις δήμους της χώρας όπου έχουν αναπτυχθεί πιλοτικά δίκτυα 5ης γενιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο της πόλης, είναι πιθανόν ο δήμος να είναι ο πρώτος χρήστης εφαρμογών δικτύων 5ης γενιάς στη χώρα μας. Και αυτό επειδή όπως ανακοίνωσε, το ερχόμενο καλοκαίρι θα φτάσουν στην πόλη τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό που θα λειτουργήσουν πάνω σε δίκτυα 5G.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστέργιο, η δοκιμή που συντελέστηκε σε ένα όχημα χωρίς οδηγό πριν από τέσσερα χρόνια στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Και τώρα έχει την ευκαιρία, μέσω του δικτύου 5ης γενιάς, να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, πολύ πιο εύκολα και με χαμηλότερο κόστος. Προς επίρρωση των αναφερομένων, η Vodafone παρουσίασε χθες τη λειτουργία ενός ΕΙΧ (μάρκας Kia Seed), στο οποίο επέβαινε μόνον ο δήμαρχος κ. Παπαστέργιος στη θέση του συνοδηγού.

Ο χειρισμός του οχήματος έγινε εξ αποστάσεως, μέσω χειριστηρίου που ήταν μέσα στην αίθουσα της παρουσίασης, ενώ το όχημα βρισκόταν σε διπλανό χώρο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διευθυντής τεχνολογίας της Vodafone, Λάμπρος Ισκος, το σήμα της κεραίας που λαμβάνονταν από το χειριστήριο, μεταφερόταν στην Αθήνα και επέστρεφε στα Τρίκαλα μέσω οπτικής ίνας και, πάλι μέσω της κεραίας, έφτανε στον μηχανισμό πλοήγησης που ήταν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Η δεύτερη εφαρμογή που παρουσιάστηκε ήταν η λειτουργία του ρομποτικού συστήματος χειρουργείων του Ιατρικού Κέντρου από απόσταση. Το σύστημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το τμήμα ρομποτικής του ΕΜΠ και μέσω αυτού ο χειρουργός του Ιατρικού Κέντρου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, με δίκτυο 5G, λειτούργησε το ρομποτικό σύστημα του Ιατρικού Κέντρου στην Αθήνα. «Την επόμενη φορά εύχομαι να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε πραγματική χειρουργική επέμβαση» είπε ο δρ Κωνσταντινίδης.

Η τρίτη εφαρμογή ήταν το ολόγραμμα του αστροφυσικού επιστήμονα δρος Γιώργου Βεκίνη από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που δίδαξε για λίγα λεπτά αστροφυσική σε παιδιά του γυμνασίου τα οποία επίσης παρευρέθησαν στην χθεσινή παρουσίαση. Το ολόγραμμα ήταν τόσο πιστό που ο θεατής είχε την αίσθηση της παρουσίας του αστροφυσικού στον χώρο, παρόλο που ο ίδιος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην έδρα του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» στην Αγ. Παρασκευή στην Αττική.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την Καλαμάτα και την απόφαση της διακοπής της λειτουργίας του πιλοτικού σχεδίου 5G της Wind, ο κ. Παπαστέργιος είπε ότι πρέπει να σταματήσει η τεχνοφοβία στη Ελλάδα. Οπως σημείωσε, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν αποτελεί κάτι το μεταφυσικό, μπορεί να μετρηθεί και όσο οι μετρήσεις δείχνουν πως βρίσκονται εντός των θεσμοθετημένων ορίων, τότε οι πολίτες δεν πρέπει  να ανησυχούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή