Μικρή άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χ.Α.

Μικρή άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χ.Α.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετά ενισχυμένο τζίρο, αλλά με πολύ χαμηλότερα κέρδη από ό,τι στα μέσα της συνεδρίασης, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και την αλλαγή κλίματος που σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές, όπου ο αρχικός ενθουσιασμός για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας «ξεφούσκωσε» λόγω της διάψευσης των σχετικών δημοσιευμάτων από τον Τραμπ, δίνοντας τη θέση του στη νευρικότητα. Ετσι, αν και ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως και τις 897 μονάδες δημιουργώντας προσδοκίες για νέα υψηλά έτους, στη συνέχεια η αισιοδοξία μετριάστηκε με τους αγοραστές να υποχωρούν.

Ωστόσο η αγορά κρατήθηκε στις 890 μονάδες χάρη στη σημαντική στήριξη του τραπεζικού δείκτη καθώς και πολλών blue chips, με την Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνει άλμα 5%, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν: ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Fourlis.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 891,08 μονάδες, ενώ είχε φτάσει έως και τις 897,44 μονάδες με άνοδο 1,38%, και ο τζίρος ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 2.243,31 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,21% στις 1.172,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 875,16 μονάδες, με την Alpha Bank στο +1,39%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,45%, την Eurobank στο +0,67% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,20%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,05%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση με άνοδο 2,2% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,63%.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πέρα από τον παράγοντα Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός για την… αστάθειά του, το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αφαιρεί μία σημαντική αβεβαιότητα από τις διεθνείς αγορές και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πορεία του Χ.Α. Οπως τονίζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, οι ανοδικές διαθέσεις στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστούν μετά τις βρετανικές κάλπες, ανοίγοντας τον δρόμο και για τον Γενικό Δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή