ΔΕΗ: σε αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα μετοχοποίησης

ΔΕΗ: σε αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα μετοχοποίησης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ημερομηνίας εισαγωγής της ΔΕΗ στο XAA, παρότι κατατέθηκε χθες η αίτηση και το ενημερωτικό δελτίο, καθώς αμφισβητείται η δυνατότητα υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος για δημόσια εγγραφή 4-7 Δεκεμβρίου και διαπραγμάτευση τρεις ημέρες αργότερα, που έχουν προτείνει οι ανάδοχοι. Το χρονοδιάγραμμα αμφισβήτησε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος από το Λονδίνο, με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, όπου τόνισε ότι η εισαγωγή της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί τέλος Δεκεμβρίου ή και αρχές του 2002.

H δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης που αρχικά επιχειρήθηκε να ανασκευαστεί, φαίνεται ότι σχετίζεται με την εκκρεμότητα της πρότασης των αναδόχων για κατ’ εξαίρεση δυνατότητα της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας τρεις μόλις ημέρες μετά τη δημόσια εγγραφή. Το χρονοδιάγραμμα των αναδόχων για διαπραγμάτευση της μετοχής στις 12 Δεκεμβρίου, προϋποθέτει αυτή τη δυνατότητα, η οποία ωστόσο δεν υφίσταται μετά την απόρριψη της σχετικής πρότασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Πέμπτη σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη, ωστόσο η εμμονή όπως αναφέρεται των θεσμικών επενδυτών για την άμεση διαπραγμάτευση της μετοχής, δημιουργεί ερωτήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τα ερωτήματα αυτά ενισχύονται και από τη στάση των αναδόχων, οι οποίοι εμφανίζονται να μην αναλαμβάνουν δέσμευση για την κάλυψη του αδιάθετου ποσοστού στη δημόσια εγγραφή, αλλά και από τη σειρά κινήτρων που προτείνονται για την διακράτηση της μετοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αναφέρονται σε κίνητρα προς τους ιδιώτες επενδυτές για την διακράτηση της μετοχής για διάστημα 6-12 μηνών, καθώς επίσης και δέσμευση για στήριξη της μετοχής για διάστημα 30 ημερών από την εισαγωγή της μέσω αγοράς μέχρι του 15% των μετοχών της δημόσιας εγγραφής. Δέσμευση επίσης για 6 μήνες των μετοχών που θα δοθούν στο προσωπικό της εταιρείας, ενώ προτείνεται η διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό σε τιμή χαμηλότερη (discount) από την τιμή διάθεσης στους θεσμικούς.

Ο προβληματισμός για το όλο εγχείρημα σχετίζεται τόσο με τη συγκυρία της αγοράς, όσο και με τα προβληματικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, όπως είναι το υψηλό χρέος (1,7 τρισ. δρχ.), οι υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες και οι υψηλές ετήσιες αποσβέσεις (160 δισ. δρχ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή