Εκτός διοίκησης Folli Follie ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Εκτός διοίκησης Folli Follie ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός διοίκησης Folli Follie είναι πλέον ο μέχρι πριν από ακριβώς έναν χρόνο διευθύνων σύμβουλός της Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και γιος του ιδρυτή της, Δημήτρη. Μέχρι και χθες παρέμενε μέλος του διοικητικού συμβουλίου κάνοντας πολλούς να μιλούν για σκιώδη διοίκηση της οικογενείας και εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή του χρειάστηκε προηγουμένως να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως επεδίωξε η νέα ηγεσία της, ώστε να καταστεί δυνατή αυτή η εξέλιξη, δεδομένου πως η οικογένεια Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που ελέγχει περίπου το 41% του μετοχικού κεφαλαίου, ελέγχει de facto και τη γενική συνέλευση των μετόχων (η πλήρης απαρτία των μετόχων είναι πρακτικά αδύνατη). Τόσο η ρύθμιση όσο και η πρώτη εφαρμογή της έγινε με σκληρή δουλειά της διοίκησης της προέδρου της επιτροπής Βασιλικής Λαζαράκου και των αντιπροέδρων Νατάσσας Στάμου και Νίκου Κονταρούδη.

Ετσι το αρμόδιο δικαστήριο το μεσημέρι της Δευτέρας έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η επιτροπή για την παύση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το Δ.Σ. του ομίλου. Με τη διαταγή παύεται από μέλος του Δ.Σ. και τοποθετούνται σε αυτό δύο νέα ανεξάρτητα μέλη, επιλογής της επιτροπής. Είναι όμως αξιοσημείωτο πως πριν από τη συζήτηση για την προσωρινή διαταγή ο νομικός εκπρόσωπος της πλευράς της Folli Follie προσκόμισε παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αλλά και συναίνεση του διοικητικού συμβουλίου για τον διορισμό των δυο νέων μελών, σε μια κίνηση που αποδίδεται από ανεξάρτητες νομικές πηγές σε προσπάθεια να μη δικαστεί η αίτηση ή και να κοινοποιηθεί ενδεχομένως ως οικειοθελής επιλογή. Δεν έγινε όμως τελικά έτσι, και δόθηκε η προσωρινή διαταγή.

Το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιήθηκε δυνάμει της νέας ρύθμισης του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα για την κεφαλαιαγορά, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα της επιτροπής να ζητεί απευθείας από την ελληνική Δικαιοσύνη να διορίζει προσωρινή διοίκηση με βάση το άρθρο 69 του αστικού κώδικα, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μελών της διοίκησης με εκείνα της εταιρείας. Η κυρίως συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Η αίτηση κατατέθηκε την Παρασκευή αλλά κρατήθηκε απόρρητη έως τη Δευτέρα, για ευνόητους λόγους. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Βαλαχή ενώ διορίστηκε και ο Γεώργιος Ιωαννίδης στη θέση του ήδη παραιτηθέντος μέλους του Δ.Σ. Περικλή Δοντά. Και τα δύο νέα μέλη αναφέρονται από πηγές της επιτροπής ως έχοντα εγνωσμένη εμπειρία σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Το δικαίωμα να ζητήσει διορισμό προσωρινής διοίκησης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει πλέον, μεταξύ άλλων, όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων των μελών της διοίκησης με εκείνα της εταιρείας ή αν υφίστανται βάσιμες υπόνοιες πως η παραμονή τους στην εταιρεία συνιστά απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς και τα συμφέροντα των επενδυτών. Ετσι το αίτημα βασίστηκε στην εκτίμηση πως η διοίκηση της προβληματικής εταιρείας δεν λειτουργεί όλη προς το συμφέρον της επιχείρησης και μόνον, αλλά και προς το προσωπικό συμφέρον κάποιων εκ των μέτοχων και ειδικότερα της οικογένειας Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Βασικό μέλημα, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήταν και παραμένει να παρασχεθεί η καλύτερη δυνατόν ευκαιρία στην εταιρεία να πετύχει την ολοκλήρωση της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και υπαγωγής της σε καθεστώς εξυγίανσης με γνώμονα το συμφέρον όλων των μετόχων, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των πιστωτών και του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή