«Οχι» φαρμακευτικών εταιρειών στον νέο τρόπο κατανομής του clawback

«Οχι» φαρμακευτικών εταιρειών στον νέο τρόπο κατανομής του clawback

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απέρριψε επί της αρχής με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του υπουργείου Υγείας που αφορά τον νέο τρόπο κατανομής του clawback, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης που διεξήχθη χθες. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, το clawback θα επιβαρύνει σε ποσοστό 75% το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το υπόλοιπο 25% –που σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου της κάθε εταιρείας, (growth)–, θα αφορά πλέον μόνο τις εταιρείες που διακινούν φάρμακα με πατέντα, δηλαδή όσες φαρμακευτικές εταιρείες καταγράφουν αύξηση τζίρου στα πρωτότυπα φάρμακα.

Η αντίστοιχη σημερινή αναλογία είναι στο 90-10%. Βάσει της πρότασης αυτής προκύπτει ότι από την ανάπτυξη του 25% εξαιρούνται τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα, πρόταση που ικανοποιεί ώς ένα σημείο το αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, για πλήρη εξαίρεση των γενοσήμων από το clawback. H πρόταση αυτή κινείται στη λογική ότι τα πρωτότυπα φάρμακα –στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα υψηλού κόστους για παθήσεις όπως ο καρκίνος αλλά και καινοτόμα φάρμακα– ωθούν προς τα πάνω τη φαρμακευτική δαπάνη εν αντιθέσει με τα γενόσημα τα οποία προσφέρουν εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, στη γενική συνέλευση, προκρίθηκε η πρόταση του ΣΦΕΕ για άμεση επιβολή μέτρων το 2020 και σύναψη συμφωνίου συνεργασίας με την πολιτεία για τα έτη 2021-2023. Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που υπάρχει υπέρβαση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης αυτή μετακυλίεται στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Oι εταιρείες δηλαδή αποδίδουν το ποσό της υπέρβασης στο Δημόσιο επειδή ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα δεν επαρκεί. Η δε αύξηση του προϋπολογισμού αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ.

Ωστόσο, ο ΣΦΕΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δεν συμφωνεί με τη λογική των εξαιρέσεων κατηγορίας προϊόντων από την παράμετρο του growth, επισημαίνοντας ότι το κύριο πρόβλημα σχετικά με το clawback δεν αφορά την κατανομή του αλλά το υπέρογκο ύψος του. Επιπλέον, τονίζει ότι με την πρόταση του υπουργείου, αφενός τιμωρείται η ανάπτυξη μιας εταιρείας που αποτελεί βασικό συστατικό της επιχειρηματικότητας, αφετέρου αποθαρρύνεται η είσοδος νέων φαρμάκων καθώς και κάθε επενδυτική διάθεση στη χώρα. Παράλληλα, τονίζει ότι εγείρονται νομικά ζητήματα σχετικά με το ποια προϊόντα είναι εκτός πατέντας (έχουν ή δεν έχουν γενόσημο), βιολογικά εκτός πατέντας και βιο-ομοειδή. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι, εάν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί, το κόστος για τις εταιρείες που θα δουν αύξηση στα πρωτότυπα φάρμακα, θα είναι φέτος 200 εκατ. ευρώ δεδομένης και της αύξησης του clawback του ΕΟΠΥΥ φέτος στα 810 εκατ από 572 εκατ. Η συγκεκριμένη πρόταση, κατά πληροφορίες ενδέχεται να ισχύσει από το νέο έτος. Εντούτοις, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι, εάν και, οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων εμφανίζονται ωφελημένες από αυτή την πρόταση του υπουργείου, στην ουσία το μέτρο αυτό δεν θα τις ανακουφίσει καθόλου από τον βραχνά του clawback, σε περίπτωση που αυτό αυξηθεί από τη νέα χρονιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το clawback μεσοσταθμικά αυξάνεται περίπου 18% κάθε εξάμηνο από το 2014. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή