Folli Follie: Κακουργηματική δίωξη κατά της οικογενείας Κουτσολιούτσου

Folli Follie: Κακουργηματική δίωξη κατά της οικογενείας Κουτσολιούτσου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παροιμία «όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή» επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις στη Folli Follie. Πριν καν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από τη δικαστική διαταγή απομάκρυνσης του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης διέταξε την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος κατά της οικογενείας των βασικών μετόχων. Ειδικότερα, άσκησε νέες διώξεις κατά 16 συνολικά προσώπων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία από κοινού, καθώς επίσης και χειραγώγηση. Στους 16 περιλαμβάνονται ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Κατερίνα και ο γιος τους Τζώρτζης, μέλη του παλαιού διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, καθώς επίσης και συνεργάτες στη θυγατρική της Ασίας. Οι διώξεις είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα και αφορούν την περίοδο από το 2009 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και ακόμα τέσσερα πρόσωπα κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι τέσσερις είναι ο επικεφαλής, η υπεύθυνη οικονομικών και ένας υπάλληλος της ασιατικής θυγατρικής, καθώς και ο Ελληνας οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. Για κακουργηματική πλαστογραφία διώκονται έξι πρόσωπα, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί, ο οικονομικός διευθυντής, ένα μέλος του Δ.Σ. και ένας υπάλληλος της εταιρείας. Για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία διώκονται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Για χειραγώγηση μετοχών διώκονται 13 πρόσωπα: τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και όλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, κατά την περίοδο 2016-2017. Αφορά στην κατασκευή και χρήση πλαστών τραπεζικών στοιχείων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να συνταχθούν ανακριβείς ισολογισμοί για την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Ολα αυτά ενώ ο μέχρι πριν από έναν ακριβώς χρόνο διευθύνων σύμβουλός της, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, απομακρύνθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το αρμόδιο δικαστήριο το μεσημέρι της Δευτέρας έπειτα από αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η επιτροπή.

Προκλητικά κατά πολλούς που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, το μεσημέρι της Τρίτης, λίγο πριν ασκηθούν οι διώξεις για κακουργήματα, η διοίκηση της Folli Follie, αντί να γνωστοποιήσει την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου στο επενδυτικό κοινό, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «το μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, κ. Γεώργιος Δ. Κουτσολιούτσος υπέβαλε στις 16.12.2019 την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η Folli Follie και το διοικητικό συμβούλιό της έκανε αποδεκτή την παραίτησή του». Φυσικά, η παραίτηση χαρακτηρίστηκε από την αγορά ως αποτυχημένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά η ανακοίνωση ως αποτέλεσμα της εξακολουθούσας έως την τελευταία στιγμή επιρροής της οικογενείας Κουτσολιούτσου στη διοίκηση. Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος, η επιρροή αυτή δηλαδή, για τον οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απομάκρυνε τον γιο του ιδρυτή από το Δ.Σ.

Το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έφερε την προσωρινή διαταγή εξοστρακισμού του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου πραγματοποιήθηκε δυνάμει της νέας ρύθμισης του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα για την κεφαλαιαγορά, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα της επιτροπής να ζητάει απευθείας από την ελληνική Δικαιοσύνη να διορίζει προσωρινή διοίκηση με βάση το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μελών της διοίκησης με εκείνα της εταιρείας. Η κυρίως συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Ο Τζ. Κουτσολιούτσος αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Βαλαχή, ενώ ο Γεώργιος Ιωαννίδης διορίστηκε σε θέση του παραιτηθέντος προηγουμένως μέλους του Δ.Σ. Περικλή Δοντά. Η ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα αναμένεται αύριο Πέμπτη. Τα νέα μέλη έχουν σαφή εντολή από το δικαστήριο για εξυγίανση της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή