Μόλις το 1%-2% των startups έλαβε φέτος χρηματοδότηση

Μόλις το 1%-2% των startups έλαβε φέτος χρηματοδότηση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστες είναι οι νεοφυείς εταιρείες οι οποίες κατόρθωσαν φέτος να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών, εξασφαλίζοντας χρήματα αλλά και «χρόνο ζωής». Σύμφωνα με εκτιμήσεις επενδυτικών κεφαλαίων που ανήκουν στο Equifund (innovation window, early stage window), από τις προτάσεις που αξιολογήθηκαν, ένα ποσοστό της τάξεως του 1-2% κατόρθωσε φέτος να λάβει χρηματοδότηση.

Μολονότι ο αριθμός των επενδύσεων και τα κριτήρια επιλογής κάθε επενδυτικού κεφαλαίου διαφέρουν, οι απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι για κάθε 100 επενδυτικά σχέδια που εξετάζουν, κεφάλαια επενδύονται μόλις σε 1 ή 2 εταιρείες. «Σε όλο τον κόσμο, μόλις το 1-2% χρηματοδοτείται και από αυτές μόλις 1 στις 10 εταιρείες προχωρά και πετυχαίνει», επισημαίνει ένας εκ των εκπροσώπων των funds, προσθέτοντας ότι σε ορίζοντα πενταετίας αναμένεται να έχουν αντλήσει χρηματοδότηση περίπου 140-150 εταιρείες στην Ελλάδα από funds του Equifund. «Από αυτές θα προκύψουν 2 πολύ επιτυχημένες προτάσεις, ενώ 10-15 εταιρείες θα έχουν αποτίμηση κοντά στα 20-80 εκατ. Οι υπόλοιπες δυστυχώς αναμένεται να χαθούν από τον επιχειρηματικό χάρτη». Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2017 έως σήμερα 6 επενδυτικά κεφάλαια που υπάγονται στο Equifund (innovation window, early stage window) έχουν επενδύσει περί τα 60 εκατ. ευρώ από τα 215 εκατ. ευρώ που διαχειρίζονται συνολικά. Υπάρχει περίπτωση επενδυτικού κεφαλαίου που φέτος από τις περίπου 600-700 νέες προτάσεις επένδυσε σε 2. Επιπλέον, το Uni.Fund, από τις 750 ομάδες που έχει εξετάσει συνολικά, έχει ανακοινώσει από το 2018 19 επενδύσεις, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα και άλλες 5. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν και άλλοι γύροι χρηματοδότησης σε ελληνικές startups που ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που οι αιτήσεις των startups απορρίπτονται; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Startups in Greece 2019» που δημοσίευσε πρόσφατα το Found.ation και το EIT Digital με την υποστήριξη του επενδυτικού fund Velocity.Partners, 1 στις 4 εταιρείες δεν κατορθώνει να λάβει χρηματοδότηση διότι η ιδέα που παρουσιάζει δεν συμβαδίζει με τα κριτήρια του fund. Πρόκειται δηλαδή για οδηγίες που ακολουθεί το εκάστοτε επενδυτικό κεφάλαιο μέσω των οποίων αποφασίζει τον λόγο, το χρονικό διάστημα αλλά και τον τρόπο για να προχωρήσει σε μία επένδυση. Το ποσοστό αυτό φθάνει περίπου το 25%, ενώ στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και επενδυτικές προτάσεις που είτε βρίσκονται σε υπερβολικά αρχικό στάδιο ανάπτυξης (η ομάδα δεν έχει διαμορφώσει την επιχειρηματική της ιδέα), είτε αυτές δεν αποτελούν κύρια ενασχόληση των ιδρυτών.

Από την άλλη, 1 στις 10, ήτοι περίπου 10% των startups που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης, αποτυγχάνει να παρουσιάσει μία οργανωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το προϊόν, ενώ πολύ κοντά δηλαδή το 8,4% των startups απορρίπτεται διότι το προϊόν δεν έχει εξαγωγικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απευθύνεται σε άλλες αγορές. Αλλος ένα λόγος απόρριψης ενός ποσοστού της τάξεως του 7,7% είναι και το ελλιπές επιχειρησιακό μοντέλο που καταθέτει η startup στα funds, ενώ ένα 6% ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, διότι η ομάδα δεν έχει κάποια εξειδίκευση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT