ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι θυγατρικές ξεπέρασαν τις μητρικές

Ιδιαίτερα ωφελημένες σε χρηματιστηριακή απόδοση, από τη δημοσιοποίηση της συγχώνευσης των μητρικών τους εταιρειών Εθνικής και Alpha Bank, εμφανίζονται οι θυγατρικές εισηγμένες των δύο τραπεζών από την ημέρα που έγινε γνωστή η συγχώνευση μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους.

Οπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα της «K» οι θυγατρικές εισηγμένες της Εθνικής Τράπεζας έχουν καταγράψει κέρδη πάνω από 20%, ενώ και η χρηματιστηριακή άνοδος των θυγατρικών της Alpha Bank κινείται κατά μέσο όρο στο 14%.

Αντίθετα, οι δύο τράπεζες Εθνική (5,05%) και Alpha Bank (6,78%) δεν είχαν την άνοδο που ίσως προσδοκούσαν οι επενδυτές, μετά τη δημοσιοποίηση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής εξέλιξης στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση μάλιστα και με τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE 20.

Αυτό το στοιχείο, όμως, που κανείς δεν αμφισβητεί είναι ότι το ράλι που πραγματοποιεί η Σοφοκλέους κατά τον μήνα Νοέμβριο, προκλήθηκε από την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank. H αφορμή, την οποία αναζητούσε για να ξεσπάσει και να απελευθερώσει τη συσσώρευση δυνάμεων που διακρατούσε εδώ και 25 μήνες και δόθηκε από τη δημοσιοποίηση της είδησης, είχε ως αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να εμφανίζει μία ισχυρή δυναμική που ενισχύεται τόσο από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια όσο και από διεθνείς επενδυτικούς οίκους του Σίτι και της Νέας Υόρκης όπου πραγματοποιούν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές-σηματωρούς της αγοράς όπως είναι οι 2 κορυφαίες ελληνικές τράπεζες αλλά και ο OTE, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Intracom και η Panafon.

H μετοχή της ΕΘΝΕΧ έχει καταγράψει σημαντική άνοδο από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση και αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από τη γενικότερη πορεία του επενδυτικού κλάδου που ακολουθεί την τάση ανόδου που εμφανίζει ο βασικός χρηματιστηριακός κλάδος. H μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαιώνει και την ηγετική θέση της εταιρείας στον ασφαλιστικό κλάδο που δοκιμάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. H Εθνική Ακινήτων με τη βοήθεια κυρίως του καλού κλίματος στην αγορά έχει προσεγγίσει τα 7 ευρώ, προσφέροντας ικανοποιητικές αποδόσεις σε traders και επενδυτές με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. H μετοχή της Alpha Leasing παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα και πρόσφερε πενιχρά κέρδη στους επενδυτές σε σύγκριση με την άνοδο που καταγράφει η πλειοψηφία των μετοχών στη Σοφοκλέους, ενώ αντίθετα η Alpha Επενδύσεων κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 12,27%, έχοντας υπερκεράσει τα 3,66 ευρώ.

Τα περισσότερα κέρδη από τις θυγατρικές της Alpha Bank πραγματοποίησαν η Alpha Αστικά Ακίνητα με άνοδο 19,60% και ακολούθησε από τον κλάδο της πληροφορικής η Delta-Singular με κέρδη της τάξεως του 19,13%.