Ισχυρή άνοδος με τζίρο άνω των 100 εκατ. στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος με τζίρο άνω των 100 εκατ. στο Χρηματιστήριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική χαρακτηρίζουν οι εγχώριοι αναλυτές τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς, πρώτον, έσπασε αποφασιστικά το «φράγμα» των 900 μονάδων, με την αγορά να σημειώνει νέα υψηλά έτους και να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου του 2015 (και τις 923,03 μονάδες τότε) και δεύτερον, η δυναμική αυτή άνοδος συνοδεύτηκε με νέα ισχυρή εκτόξευση του τζίρου, με τους αγοραστές να στρέφονται στην πλειονότητα των blue chips και όχι μόνον τις τράπεζες.

Παράλληλα, η άνοδος αυτή σημειώθηκε κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σημαντικό σήμα στο Χ.Α. δόθηκε και από το νέο εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τόσο το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη δεύτερη αποπληρωμή του ΔΝΤ, όσο και η είδηση για άρση προσεχώς των ορίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, λειτουργούν ως δύο εξαιρετικά σημαντικοί καταλύτες για την αγορά, δίνοντας καύσιμα για ενίσχυση της ανοδικής τάσης και δημιουργούν προσδοκίες για ένα ράλι προς το τέλος του έτους, το «γνωστό» year-end rally.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά έτους με άνοδο 1,25% στις 905,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 108,01 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 2.278,11 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,16% και στις 1.171,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 865,36 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 1,60%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,48%, την Eurobank στο +0,98% και την Πειραιώς στο +0,34%.

Από τα blue chips, πιέσεις δέχτηκαν οι τίτλοι που είχαν υπεραποδώσει τις τελευταίες ημέρες όπως η ΔΕΗ (-1,26%) και ο ΟΠΑΠ (-0,83%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι Lamda Development (5,91%), OTE (3,16%) και Fourlis (3,09%).

Η αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση συμβάλλει στη βελτίωση της τεχνικής εικόνας, βελτιώνοντας και την επενδυτική ψυχολογία, όπως επισημαίνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Επί του παρόντος, το πιο φιλόδοξο σενάριο για τις αγορές είναι η απόπειρα καλλωπισμού των αποτιμήσεων από τους λίγους διαχειριστές που δεν έχουν επιλέξει να περάσουν τις τελευταίες ημέρες του έτους μακριά από τις επαγγελματικές τους θέσεις. Εξέλιξη που είναι πιθανό να περιλάβει και τις τοποθετήσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων σε δεικτοβαρείς ελληνικούς τίτλους.

Αυτό ενισχύει τις προσδοκίες για ένα πολύ καλό κλείσιμο μιας ήδη εντυπωσιακής χρονιάς για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά και τη χθεσινή άνοδο καταγράφει κέρδη της τάξης του 48% από τις αρχές του έτους, τα οποία παραμένουν τα υψηλότερα διεθνώς.