Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο που «κράτησε» τις 900 μονάδες

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο που «κράτησε» τις 900 μονάδες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάφερε και αντιστάθηκε στις πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών και έτσι δεν έχασε τις 900 μονάδες, κλείνοντας με οριακές απώλειες, τη στιγμή που η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεικτή. Η αναβάθμιση της συναλλακτικής δραστηριότητας χαρακτήρισε και τη χθεσινή ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι λίγο πριν από τις αργίες των εορτών κάποια χαρτοφυλάκια έχουν αφυπνιστεί μετά τα νέα υψηλά έτους που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης αυτή την εβδομάδα. Οι σχετικά ήπιες ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν σε τραπεζικές μετοχές και μια σειρά blue chips αντισταθμίστηκαν από τις επιλεκτικές αγορές τίτλων όπως των: ΔΕΗ (+1,92%), Lamda Development (+1,14%), ΓΕΚ Τέρνα (+1,13%), Fourlis (+0,88%) και ΕΛΠE (+0,82%). Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι το Χ.Α. χθες δεν είχε και τη στήριξη από την αγορά ομολόγων, στην οποία σημειώθηκαν πιέσεις μετά το εντυπωσιακό ράλι της Τετάρτης, με την απόδοση του 10ετoύς να κλείνει στο 1,35%, αλλά να διατηρείται χαμηλότερα από αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου (1,37%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,32% στις 902,78 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 900,33 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,54 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 2.262,76 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακή πτώση 0,22% στις 1.169,15 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,42% στις 861,69 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -1,67%, τη Eurobank στο -0,97%, την Alpha Bank στο -0,31%, ενώ στα θετικά με κέρδη 0,85% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, η αγορά έχει αρκετά «καύσιμα» για περαιτέρω άνοδο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Eurobank Equities σε έκθεσή της για τον καταναλωτικό κλάδο, υπάρχει περαιτέρω ανοδική τάση στο Χ.Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φορολογικές περικοπές θα αναζωογονήσουν τις επιχειρήσεις γενικότερα και τα οφέλη που θα προκύψουν θα επανεπενδυθούν για την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η χθεσινή διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογική μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. «Η διάσπαση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 900 μονάδων συντηρεί τις προσδοκίες για μια ανοδική συνέχεια στο νέο χρηματιστηριακό έτος, υπό την προϋπόθεση ότι ο Γενικός Δείκτης θα διατηρηθεί υψηλότερα των 890 μονάδων», εκτιμά ο κ. Παπαϊωάννου. «Η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια», επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή