Το πρώτο αεροσκάφος A320neo παρέλαβε η Aegean

Το πρώτο αεροσκάφος A320neo παρέλαβε η Aegean

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έδρα της Airbus στην Τουλούζη, παρουσία των διοικήσεων της Aegean και της Airbus, παρέλαβε η αεροπορική εταιρεία το πρώτο της αεροσκάφος A320neo. Συνολικά η Aegean θα παραλάβει κατ’ ελάχιστον 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου, έως το 2024. Η αρχική παραγγελία του Ιουνίου του προηγούμενου έτους για 30 αεροσκάφη των ίδιων τύπων προς την Airbus ήδη επεκτάθηκε με 16 επιπρόσθετα, χάρη στην υποστήριξη χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκπαίδευσης και προετοιμασίας υποστήριξης για τα νέα αεροσκάφη, με στόχο την ένταξή τους στον στόλο της εταιρείας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους δρομολόγια στα μέσα Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι έως τον Ιούλιο του 2020 η εταιρεία θα παραλάβει συνολικά 6 αεροσκάφη του νέου τύπου για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς, 19,2 εκατ. θέσεις και 65 αεροσκάφη για το 2020.

Τα νέα αεροσκάφη Α320neo, εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ανά πτήση και ανά επιβάτη, ενώ περιορίζουν αισθητά και το αποτύπωμα θορύβου. Παράλληλα, με τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, αλλά και αυξάνουν την εμβέλεια πτήσης, με δυνατότητα πρόσβασης σε νέους προορισμούς. Τέλος, θα αποτελέσουν επίσης μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη σταδιακή ανάπτυξη νέων, κυρίως ψηφιακών υπηρεσιών προς τους επιβάτες της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με την Airbus αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και ανοίγει μια νέα σελίδα δημιουργίας στην 20ετή αναπτυξιακή πορεία της Aegean.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες η Aegean ανακοίνωσε το θερινό πρόγραμμά της, το οποίο έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην έντονη δραστηριότητα από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, το 2020 η Aegean θα προσφέρει 19,2 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 1,5 εκατ. θέσεις σε σχέση με το 2019. Η αναπτυξιακή στρατηγική της Aegean για το 2020 βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

• Διεύρυνση της δραστηριότητας και επέκταση της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και λειτουργία βάσης αεροσκαφών από την Κέρκυρα, φτάνοντας πλέον τις 8 βάσεις.

• Συνεχιζόμενη επένδυση στον κύριο κόμβο της Αθήνας.

• Προσήλωση στην προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προσθέτει 11 νέα δρομολόγια στο συνολικό πρόγραμμά της σε διεθνείς προορισμούς από τις βάσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και τη νέα βάση της Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, εντάσσει 3 νέους προορισμούς στο δίκτυό της προς Μπέρμιγχαμ, Πάφο και Μπιλμπάο.

Παράλληλα, σχεδιάζει αύξηση της χωρητικότητας σε επιπλέον 47 δρομολόγια εξωτερικού, προσθέτοντας συνολικά 1,1 εκατ. θέσεις στην ετήσια δραστηριότητά της, ώστε να φτάσει τα 11,4 εκατ. θέσεις (εξωτερικού) συνολικά.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα των οικονομικών της, όπως παρουσιάστηκαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου. Ειδικότερα, η Aegean εμφάνισε αυξημένα ενοποιημένα έσοδα (ύψους 1.031,9 εκατ. ευρώ) κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, το 9μηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 77,1 εκατ. ευρώ έναντι 80,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 11,6 εκατ. επιβάτες, με την εταιρεία να επενδύει σε 6% υψηλότερη χωρητικότητα, η οποία ανήλθε σε 13,9 εκατ. θέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή