ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Dromeus Capital τέσσερα ακίνητα της Prodea έναντι 93 εκατ.

Στην Dromeus Capital τέσσερα ακίνητα της Prodea έναντι 93 εκατ.

Στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Dromeus Capital κατέληξε το χαρτοφυλάκιο τεσσάρων κτιρίων γραφείων της Prodea Investments. Το τίμημα ανήλθε σε 93 εκατ. ευρώ, δείγμα του υψηλού ανταγωνισμού που επικράτησε μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς η εκτιμηθείσα αξία ανερχόταν σε 74 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη επένδυση είχε ο επενδυτικός όμιλος Blackstone, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς ξένους θεσμικούς επενδυτές που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην Dromeus Capital.

Η Blackstone έχει επενδύσει στην Dromeus μέσω συγκεκριμένου επενδυτικού οχήματος, το οποίο τοποθετείται σε κτίρια γραφείων, με στόχο τις υψηλές αποδόσεις. Η κίνηση αυτή καταδεικνύει το γεγονός ότι η αγορά της Αθήνας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των σημαντικών ξένων θεσμικών επενδυτών λόγω των ευκαιριών που προσφέρει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ομίλου Blackstone στην παγκόσμια αγορά ακινήτων ανέρχονται σε 157 δισ. δολάρια (επί συνόλου 554 δισ. δολαρίων) και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως.

Τα ακίνητα που ανήκαν στην Prodea είναι όλα μισθωμένα στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και είναι συνολικής επιφάνειας 37.000 τ.μ. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ο «πράσινος» πύργος που δεσπόζει στη Λ. Κηφισίας 178, στο ύψος της Αγ. Βαρβάρας Ψυχικού, ένα κτίριο επιφάνειας 10.300 τ.μ. Επίσης, στο πακέτο των προς πώληση κτιρίων περιλαμβάνονται αυτοτελή γραφεία στη Λ. Μεσογείων 1 (συμβολή με Λ. Βασ. Σοφίας), επιφάνειας 8.642 τ.μ., στην οδό Πειραιώς 74-76, επιφάνειας 12.443 τ.μ., και στην Ακαδημίας 68. Το τελευταίο ακίνητο είναι επιφάνειας 5.500 τ.μ. και εκτείνεται μέχρι τη Ζωοδόχου Πηγής από τη μία πλευρά και τη Χαριλάου Τρικούπη από την άλλη.

Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης της Prodea να περιορίσει τη μεγάλη έκθεση που εξακολουθεί να έχει στην Εθνική Τράπεζα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 47% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας από μισθώματα προέρχεται από την τράπεζα. Μέσω της πώλησης των παραπάνω ακινήτων, το εν λόγω ποσοστό θα υποχωρήσει στο 44,6%, ενώ πρόθεση της εταιρείας είναι το σχετικό ποσοστό να έχει μειωθεί σε περίπου 20% έως το τέλος του 2021.

Παράλληλα, η Dromeus Capital βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση μιας ακόμα σημαντικής κίνησης, η οποία αφορά την απόκτηση πέντε ακινήτων της Bain Capital αντί ποσού 25 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται κτίριο γραφείων στην πλατεία Συντάγματος, επί της οδού Οθωνος 6, στο οποίο στεγάζονται διεθνούς φήμης εταιρείες, όπως η McKinsey, η EBRD και το πρακτορείο Bloomberg. Τα εν λόγω ακίνητα ανακτήθηκαν από την Bain στο πλαίσιο του πακέτου κόκκινων δανείων που απέκτησε το 2018 από την Τράπεζα Πειραιώς (Project Amoeba).

Με την προσθήκη των νέων αυτών κινήσεων, η Dromeus Capital θα έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε την απόκτηση του κτιρίου γραφείων Maroussi Plaza στην οδό Φραγκοκλησσιάς, αντί ποσού που προσέγγισε τα 40 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ακίνητο των 10.000 τ.μ. ανωδομής στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Deloitte, που θα παραμείνει μισθωτής για τα επόμενα χρόνια. Το 2018 είχε πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό για την εξαγορά τριών κτιρίων γραφείων συνολικού κόστους 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαθέσιμη ρευστότητα που έχει συγκεντρώσει η Dromeus Capital από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι προς διάθεση είναι επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα σε αυτά να υπολογίζεται τυχόν μόχλευση μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Εν ολίγοις, η εταιρεία αποκτά πρωταγωνιστική θέση στην εγχώρια αγορά ακινήτων, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να τοποθετηθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.