Euromedica: αίτηση προστασίας από τους πιστωτές

Euromedica: αίτηση προστασίας από τους πιστωτές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προστασία του πτωχευτικού δικαίου προσέφυγε η νέα διοίκηση του εισηγμένου ομίλου κλινικών και διαγνωστικών κέντρων Euromedica προκειμένου να δρομολογήσει διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106 με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και αναδιάρθρωση υποχρεώσεων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Η Healthcare Investors, συμφερόντων Farallon Capital, είναι ο στρατηγικός επενδυτής του σχεδίου εξυγίανσης της Euromedica και μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, έχει ήδη καταβάλει περίπου 6 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, και κατά δήλωσή της «θα συνεχίσει να την υποστηρίζει μέχρι να αποκαταστήσει την κερδοφόρο λειτουργία της και να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, ενώ σκοπεύει να επενδύσει άλλα 4 εκατ. ευρώ άμεσα».

Υπενθυμίζεται πως οι βασικοί πιστωτές της, Τράπεζα Πειραιώς και Farallon Capital (η οποία κατέχει περί τα 200 εκατομμύρια, εκ των συνολικά 400 εκατομμυρίων τραπεζικών υποχρεώσεων του ομίλου και ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου), μέσω της τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή στην Axon, απομάκρυναν την πλευρά Θωμά Λιακουνάκου από τη Euromedica και διόρισαν νέα διοίκηση.

Στη Euromedica, εκτός από το 47,6% που ελέγχει η υπό ειδική διαχείριση Axon, η Healthcare Investors (που ελέγχεται από τη Farallon) ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 17,5%, ενώ ένα ποσοστό βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά. Μέσω του business plan η Healthcare Investors θα κληθεί να επενδύσει σημαντικά περισσότερα ποσά για την ανάταξη της εταιρείας και για να καταστεί βιώσιμη εκ νέου. Η προσφυγή στο άρθρο 106α αποσκοπεί στην εξασφάλιση προστασίας από όλους τους πιστωτές μέχρι και την υποβολή αίτησης έγκρισης σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του ίδιου άρθρου του πτωχευτικού (106β), η οποία αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Euromedica, «η διοίκηση έχει ήδη διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας της εταιρείας, προγραμματίζει νέες προσλήψεις και τηρεί τις δεσμεύσεις της για την εξόφληση της μισθοδοσίας προηγούμενων μηνών, καθώς και της εμπρόθεσμης καταβολής της τρέχουσας μισθοδοσίας».

Παράλληλα, η Εuromedica Δωδεκανήσου κατέθεσε ήδη αίτηση κατά το άρθρο 106β, η οποία εκδικάζεται στις 5 Μαρτίου 2020. Ο στρατηγικός επενδυτής αναμένεται να επενδύσει στη Ρόδο ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί business plan που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της Euromedica Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου χωρίς καμία επίπτωση στις θέσεις εργασίας, αναφέρει η εταιρεία. Η διαδικασία εξυγίανσης και επίλυσης των εκκρεμοτήτων επισπεύστηκε χωρίς την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, καθώς έχει επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνία με τους πιστωτές της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου.

Η κατάσταση του ισολογισμού της Eurοmedica επιτάσσει ανάταξη με αναδιάρθρωση υποχρεώσεων και κεφαλαιακή ενίσχυση, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, προσθέτοντας όμως πως η εμπορική της θέση, παρά την εξασθένησή της τα τελευταία χρόνια, παραμένει ισχυρή και μπορεί να εξυγιανθεί, δεδομένης και της ανάκαμψης που παρατηρείται στον κλάδο εν γένει.

Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου (προ της επίδρασης του clawback & rebate), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (οπότε και οι τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις για τον όμιλο) ήταν 76,828 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕBITDA) σε ενοποιημένο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν 12,948 εκατ. Στα τέλη Ιουνίου του 2017 το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων σε επίπεδο ομίλου ανερχόταν σε 417,226 εκατ. και το σύνολο των υποχρεώσεων, δηλαδή δάνεια μαζί με άλλες υποχρεώσεις, στα 567 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή