Παρατείνεται κατά τρεις μήνες η επιχειρησιακή σύμβαση στην Cosmote

Παρατείνεται κατά τρεις μήνες η επιχειρησιακή σύμβαση στην Cosmote

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή είναι η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΤΕ στην πολυήμερη απεργία που κήρυξε η ομοσπονδία εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ). Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις παραμένει χαμηλή, αν και υπήρξαν αρκετές αρρυθμίες στη λειτουργία του οργανισμού.

Στο μεταξύ, το σωματείο εργαζομένων στη θυγατρική Cosmote, αγνοώντας την πολεμική ρητορική της ΟΜΕ-ΟΤΕ κατά της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ, υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή με τη διοίκηση της Cosmote συμφωνία τρίμηνης παράτασης της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019.

Με την κίνηση αυτή, το συνδικάτο διασφάλισε τις θέσεις εργασίας μέχρι την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, ενώ ταυτόχρονα παρείχε επαρκές χρονικό περιθώριο και στις δύο πλευρές να εργαστούν πάνω σε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μήνι των συνδικαλιστών ορισμένων παρατάξεων της ΟΜΕ-ΟΤΕ και χθες υπήρξε ανταλλαγή επιστολών με βαρείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.

Αναφορικά με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όλα δείχνουν ότι χθες οι κεντρικές μονάδες λειτούργησαν με δυσκολίες. Επίσης, το Σαββατοκύριακο που πέρασε και κατά το οποίο τα μαγαζιά ήταν ανοικτά, λιγότερα από τα μισά καταστήματα της Cosmote παρέμειναν κλειστά. Κυρίως κλειστά παρέμεναν εμβληματικά καταστήματα για τα οποία υπήρξε συνδικαλιστική περιφρούρηση. Πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη του ΟΤΕ, την κίνηση που δεν κάλυψαν τα καταστήματα Cosmote, την κάλυψαν πλήρως τα καταστήματα Γερμανός. Η Cosmote λειτουργεί σε ολόκληρη την Ελλάδα 126 καταστήματα και την πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, δεν λειτούργησαν περίπου 40 καταστήματα και την Κυριακή περίπου 50.

Σχετικά με τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, δύσκολα μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα. Η διοίκηση του ΟΤΕ κάνει λόγο για απεργούς που αντιστοιχούν στο 20% του προσωπικού του ΟΤΕ και η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ κάνει λόγο για ανθρώπους που εργάσθηκαν χθες και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% του προσωπικού. Η αλήθεια είναι κάπου ενδιάμεσα, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΟΤΕ, ίσως και το 40%, έχει ζητήσει άδειες, τόσο για τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά και λόγω των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί. Επίσης, παρόλο που σημειώθηκαν αρρυθμίες στη λειτουργία της επιχείρησης, είναι δεδομένο ότι η επιστροφή στις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ’90 που επιχειρήθηκε από τους συνδικαλιστές, δεν επιτεύχθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή