Αύξηση κερδών 52,3% στο εννεάμηνο η ΑΓΕΤ

Αύξηση κερδών 52,3% στο εννεάμηνο η ΑΓΕΤ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 52,3% παρουσιάζονται κατά το εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, καθώς ανήλθαν σε 19,3 δισ. δρχ., ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. H μεγάλη αύξηση των κερδών αποδίδεται στη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 5%, όπως επίσης και στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 50%.

Μείωση εξαγωγών

Ωστόσο, οι εξαγωγές παρουσίασαν ελαφρά μείωση της τάξεως του 9%, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων πωλήσεων κλίνκερ (πρώτες ύλες) που είχαν σημειωθεί κατά το εννεάμηνο του 2000. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή πώλησης, τόσο στην εγχώρια όσο και στις εξωτερικές αγορές ήταν υψηλότερη από το προηγούμενο έτος, αλλά αυξημένο κατά 6,5% ήταν και το κόστος των πωλήσεων. H τελευταία αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων αλλά και στο αυξημένο κόστος συντήρησης, μέρος του οποίου δαπανήθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης των τριών εργοστασίων τσιμέντου. Ως αποτέλεσμα, το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2000. Το συνολικό λειτουργικό κέρδος του Ομίλου αυξήθηκε κατά 20% σε 26,3 δισ. δρχ.

Σημειώνεται ότι ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του διεθνούς ομίλου Lafarge, διαθέτει 3 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στην Ελλάδα: το εργοστάσιο ΟΛΥΜΠΟΣ στην Αγριά Βόλου (το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη), το εργοστάσιο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ στο Μηλάκι Ευβοίας και το εργοστάσιο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ στο Μικρό Βαθύ Αυλίδος. Η συνολική παραγωγική δυνατότητα του Ομίλου φθάνει τα 9,1 εκατομμύρια τόννους ετησίως, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό τσιμέντου στην Ελλάδα.

Σε μειώσεις των επιτοκίων τόσο στις χορηγήσεις όσο και στις καταθέσεις από 0,25 έως και μισή μονάδα, προχώρησε επίσης και η Τράπεζα Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή