Χρηματοδότηση 4,5 εκατ. για τη startup Causaly

Χρηματοδότηση 4,5 εκατ. για τη startup Causaly

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λίστα με τις startups που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσα στο 2019 προστέθηκε και η Causaly, η οποία κατόρθωσε να αντλήσει πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατ ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό εξασφάλισε από το βρετανικό fund Pentech, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το εγχώριο Marathon Venture Capital, δίνοντας στην ελληνική εταιρεία το πράσινο φως στα σχέδιά της για ενίσχυση της δραστηριότητάς της.  Η Causaly έχει δημιουργήσει αλγoρίθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να οπτικοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, βοηθώντας ακόμη και στις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) καινοτόμων θεραπειών. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια της αρχικής επένδυσης ύψους 900.000 ευρώ που πραγματοποίησε η Marathon Venture Capital, ένα χρόνο πριν.

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 30 εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις στον ευρύτερο χώρο της ιατρικής και των επιστημών υγείας έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, ενώ 100.000 νέες δημοσιεύσεις προστίθενται κάθε μήνα. Σε τέτοιες βιβλιογραφίες δηλαδή εντοπίζονται οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου ή για την ορθή λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο μιας θεραπείας. Ωστόσο, τόσο η ανάλυση όσο και η συσχέτιση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις είναι χρονοβόρες, ενώ πολλές από αυτές μπορεί να μη ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία της έρευνας. «Εχουμε συνεργαστεί από πολύ νωρίς με την ομάδα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μας έχει βοηθήσει ο καθηγητής Ιων Ανδρουτσόπουλος αλλά και μία ομάδα ταλαντούχων φοιτητών και αποφοίτων που αποτελούν μέρος της ομάδας», επισημαίνει στην «Κ» ο Γιάννης Κιαχόπουλος, συνιδρυτής και CEO της Causaly. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με φαρμακοβιομηχανίες όπως η Novartis αλλά και με εταιρείες βιοτεχνολογίας, νοσοκομεία, κλινικές και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα που έχει αναπτύξει χρησιμοποιείται τόσο από τμήματα Ε&Α όσο και από ιατρικά και εμπορικά τμήματα. Παράλληλα, διατηρεί συνεργασία και με μεγάλους εκδοτικούς οίκους, όπως οι Copyright Clearance Center, Willey και Sage εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε μεγάλο εύρος επιστημονικών δημοσιεύσεων. «Στην Causaly αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε ερευνητές, ιατρούς, στελέχη από τον ακαδημαϊκό χώρο και την αγορά να ανακαλύψουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες που βρίσκονται κρυμμένες στις εκατομμύρια δημοσιεύσεις. Πιστεύουμε ότι η Causaly μπορεί να αλλάξει την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, συνεισφέροντας στην επίλυση μερικών από τα πιο δύσκολα προβλήματα στον ευρύτερο κλάδο της υγείας», αναφέρει ο κ. Κιαχόπουλος. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017, έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ενώ διατηρεί παρουσία και στην Ελλάδα όπου βρίσκεται και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. «Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα άτομα στην Ελλάδα. Η ομάδα που βρίσκεται στην Αθήνα στελεχώνεται από εξαιρετικούς μηχανικούς και σχεδιαστές προϊόντων» αναφέρει ο κ. Κιαχόπουλος, προσθέτοντας ότι «στοχεύουμε να αναπτύξουμε το κέντρο R&D στην Αθήνα με σκοπό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια».

+Οπως δήλωσε ο έτερος ιδρυτής της εταιρείας και CTO, Artur Saudabayev σε σχετική ανακοίνωση, «έχουμε δημιουργήσει μία εξαίρετη ομάδα μηχανικών που εργάζεται σε μερικά από τα πιο απαιτητικά προβλήματα της κατανόησης φυσικής γλώσσας με τελικό σκοπό να φτάσουμε –ή και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπερβούμε– τις ανθρώπινες δυνατότητες. Η ομάδα μας, περιλαμβανομένου του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά». H εταιρεία θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση για την περαιτέρω στελέχωση της ομάδας της, ενώ σχεδιάζει να μετακομίσει σύντομα σε μεγαλύτερα γραφεία στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή