Πιέζει η διοίκηση του ΟΤΕ για νέα επιχειρησιακή σύμβαση

Πιέζει η διοίκηση του ΟΤΕ για νέα επιχειρησιακή σύμβαση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη μονομερή παράταση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) για έναν μήνα ανακοίνωσε στους εργαζομένους η διοίκηση του ΟΤΕ. Η σύμβαση που ίσχυε μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2019 παρατείνεται με απόφαση του ΟΤΕ έως 31 Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διανεμήθηκε στο προσωπικό του ΟΤΕ την περασμένη Τρίτη, παρατείνεται ο όρος της ΕΣΣΕ που αφορά το 35ωρο έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. «Η εταιρεία αποφάσισε οικειοθελώς να διατηρήσει προσωρινά το 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας μέχρι και την 31.1.2020 για την κατηγορία εργαζομένων που ίσχυε, προκειμένου να υπάρξει ικανό διάστημα προσαρμογής των προγραμμάτων εργασίας των εργαζομένων», ανέφερε το σημείωμα που διανεμήθηκε παραμονή του νέου έτους.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, ωστόσο, δεν αναφέρει ότι η επαναφορά του 40ώρου σημαίνει και επαναφορά των μισθών της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων στα επίπεδα προ του 2012. Η μετάβαση, δηλαδή, στο 40ωρο θα συνοδευτεί με αύξηση των μισθών κατά περίπου 10%. Ταυτόχρονα, όμως, χάνεται μια σειρά άλλων επιδομάτων που δεν προβλέπονται στη νομοθεσία και αποτελούσαν προϊόν της συμφωνίας της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του ΟΤΕ ασκεί πίεση στους εργαζομένους, με στόχο το κλείσιμο της αβεβαιότητας που επιφέρει η σύγκρουση στο εσωτερικό του οργανισμού.

Τα παραπάνω θα πρέπει να σταθμίσουν σήμερα οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ που προσέρχονται για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις των εργαζομένων. Ειδικότερα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων-ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) προκειμένου να εξεταστεί η περαιτέρω στάση των εργαζομένων στον οργανισμό. Συνδικαλιστικά στελέχη προσκείμενα στην πλειοψηφία που ελέγχει τη διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ εκτιμούσαν χθες την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του συνδικαλιστικού οργάνου, με δεδομένο τις απολύσεις των έξι εργαζομένων στη φύλαξη του ΟΤΕ. Αλλοι συνδικαλιστικοί παράγοντες, ωστόσο, εκτιμούσαν αναστολή των κινητοποιήσεων.

Αναφορικά με τις απολύσεις των εργαζομένων στη φύλαξη του ΟΤΕ, χθες απολύθηκε ο έκτος εργαζόμενος. Την περασμένη Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, το χαρτί της απόλυσης επιδόθηκε στους πέντε από τους έξι εργαζομένους, καθώς ο έκτος δεν είχε εντοπισθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη μη αποδοχή της πρότασης του ΟΤΕ για εθελουσία έξοδο, οι έξι απολυμένοι του ΟΤΕ απεμπόλησαν παροχές της τάξεως των 900.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ, το συνολικό πακέτο αποζημίωσης των έξι εργαζομένων ανερχόταν σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 740.000 ευρώ αφορούσαν αποζημιώσεις και 360.000 ευρώ διασφαλισμένες αμοιβές στον νέο εργοδότη, όπου θα μεταφέρονταν στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΤΕ με τον παραχωρησιούχο του έργου της φύλαξης στις εγκαταστάσεις του ομίλου. Τα ποσά αναφέρονται σε μεικτές παροχές προ φόρων.

Στελέχη του ΟΤΕ σημείωναν χθες ότι εργαζόμενος ηλικίας 50 ετών και με περίπου 30 χρόνια προϋπηρεσίας, αν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα λάμβανε πάνω από 200.000 μεικτά και πάνω από 180.000 καθαρά. Σε έναν νεότερο σε ηλικία, περίπου 40-45 ετών και με περίπου 10 χρόνια προϋπηρεσίας, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα έδινε περίπου 75.000 μεικτά και περίπου 74.000 καθαρά λόγω κλίμακας φορολόγησης.

Οι έξι εργαζόμενοι που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση του ΟΤΕ τελικά αποχωρούν με αποζημίωση της τάξεως των 180.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τέσσερις από αυτούς θα λάβουν αποζημίωση 80.000 ευρώ (20.000 ευρώ έκαστος), ενώ οι άλλοι δύο, με τα περισσότερα χρόνια εργασίας, θα αποχωρήσουν με αποζημίωση 100.000 ευρώ (50.000 ευρώ έκαστος). Στην πράξη, όμως, αντί για 180.000 ευρώ, οι έξι εργαζόμενοι θα φύγουν από τον ΟΤΕ με συνολική αποζημίωση 76.000 ευρώ, καθώς υπάρχουν τραπεζικά δάνεια ύψους περίπου 104.000 ευρώ που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι με την εγγύηση του ΟΤΕ. Στελέχη της ΟΜΕ-ΟΤΕ σημείωναν χθες ότι η πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ διαρρέει τα συγκεκριμένα ποσά, τα οποία είναι πλασματικό. Επίσης, αναφέρουν ότι το μέγιστο της καθαρής αποζημίωσης δεν ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τις 127.000 ευρώ. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη της ΟΜΕ-ΟΤΕ δήλωναν άγνοια αν υπήρχαν δανειακές υποχρεώσεις των εργαζομένων με την εγγύηση του ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή