Εντός του μηνός οι υπογραφές για την πώληση του Πόρτο Καρράς

Εντός του μηνός οι υπογραφές για την πώληση του Πόρτο Καρράς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέριξ των 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να «κλείσει» τελικά η αξία της συμφωνίας για την μεταβίβαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ του ομίλου του κ. Ιβάν Σαββίδη και του ομίλου Στέγγου, με στόχο οι τελικές υπογραφές να «πέσουν» το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για το συγκρότημα που αναμένεται να αποκτήσει ο κ. Σαββίδης, μέσω της Belterra Investments Ltd., θα προσεγγίσει τα 190-200 εκατ. ευρώ, αλλά σε αυτό θα προστεθεί και το δάνειο των 45 εκατ. ευρώ, που έλαβε πριν από λίγους μήνες από τη Fortress ο όμιλος Στέγγου, προκειμένου να διατηρήσει σε λειτουργία το ακίνητο και να αποπληρώσει τραπεζικές υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιχειρηματίες έχουν υπογράψει από τον Νοέμβριο μνημόνιο συναντίληψης (MOU), αναφορικά με τη μεταβίβαση ενός από τα εμβληματικότερα ακίνητα της χώρας. Ο όμιλος Στέγγου επιθυμούσε την πώληση του συγκροτήματος ήδη από τις αρχές του 2019, προσλαμβάνοντας για τον σκοπό αυτό ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι και διοργάνωσαν σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τον όμιλο Σαββίδη να αναδεικνύεται σε προτιμητέο επενδυτή και να ξεκινούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στο τέλος του φθινοπώρου. Το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς έχει ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, κυρίως για την ανακαίνιση και ανακατασκευή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για την κατασκευή των 526 τουριστικών κατοικιών, που μπορούν να ανεγερθούν εντός των ορίων του συγκροτήματος, βάσει σχετικής οικοδομικής άδειας, η οποία έχει εκδοθεί από το 2015. Μάλιστα, η εν λόγω δυνατότητα ήταν και ο βασικός λόγος που ο όμιλος Στέγγου επιθυμούσε την πώληση του συγκροτήματος, μιας και η άδεια θα λήξει στο τέλος του 2020, εφόσον δεν γίνει χρήση της, καθώς θα έχει παρέλθει η προβλεπόμενη πενταετία.

Δεδομένου ότι ο όμιλος Στέγγου δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια, το συγκρότημα θα έχανε σημαντικά σε αξία. Σημειωτέον ότι με βάση την τελευταία ανεξάρτητη εκτίμηση στο τέλος του 2018, η αξία του προσδιορίστηκε σε περίπου 395 εκατ. ευρώ. Αυτή ακριβώς η έλλειψη ρευστότητας του ομίλου Στέγγου επέβαλε τη λύση της πώλησης ή έστω της εύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης.

Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια ήταν συχνές οι «αρρυθμίες» ακόμα και στην καθημερινή λειτουργία του ακινήτου, καθιστώντας κάθε σκέψη επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων απαγορευτική. Μάλιστα, ενόψει της πώλησης, ο όμιλος Στέγγου υποχρεώθηκε να λάβει ένα δάνειο-«γέφυρα», ύψους 45 εκατ. ευρώ και διάρκειας 30 μηνών από τη Fortress, ώστε να μπορέσει να καλύψει υποχρεώσεις (π.χ. αποπληρώθηκε τραπεζικός δανεισμός ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ) και να διατηρήσει σε λειτουργία το συγκρότημα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης.

Πλέον, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο και ολοκληρωθεί η σχετική συναλλαγή, ο όμιλος Σαββίδη θα καταστεί ένας από τους πλέον ισχυρούς «παίκτες» της τουριστικής βιομηχανίας της Β. Ελλάδος, καθώς έχει ήδη αποκτήσει το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη (μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης 40 ετών), ενώ αναμένει και την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που έχουν καθυστερήσει σημαντικά μία ακόμα επένδυση στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Πρόκειται για την τουριστική αξιοποίηση έκτασης 320 στρεμμάτων, καθώς η Belterra έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή της για περίοδο 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, όπου προσέφερε τίμημα 14 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω έκταση λειτουργούσε και ξενοδοχείο «Ξενία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή