Σε επενδυτές το ιστορικό ακίνητο της Κέρκυρας Καστέλο Μπιμπέλι

Σε επενδυτές το ιστορικό ακίνητο της Κέρκυρας Καστέλο Μπιμπέλι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ η μεταβίβαση των εμπράγματων δικαιωμάτων του ακινήτου Καστέλο Μπιμπέλι (Castello Bibelli) στην Κέρκυρα. Την αξιοποίηση του ακινήτου αναλαμβάνει η κοινή εταιρεία που δημιούργησαν ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Bluehouse. Οι δύο επενδυτές ελέγχουν με ίσα μερίδια (50%) τη νέα εταιρεία Castello Bibelli A.E., η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της Κέρκυρας.

Πρόθεση των επενδυτών είναι η αναπαλαίωση του Καστέλο Μπιμπέλι, που έχει κριθεί διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και η μετατροπή του σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα (beautique hotel). Επίσης, στόχος των επενδυτών είναι η ανέγερση έως 20 πολυτελών παραθεριστικών μονοκατοικιών που θα πωληθούν σε ιδιώτες. Ετσι, η μεταβίβαση του ακινήτου αφορά 77 στρέμματα, εκ των οποίων τα 16 αφορούν την αξιοποίηση της ξενοδοχειακής μονάδας, 26 στρέμματα τη δημιουργία των κατοικιών και τέλος τα υπόλοιπα 35 στρέμματα θα αποτελέσουν ανοικτό πάρκο για τους πολίτες της Κέρκυρας.

Η έκταση του ακινήτου που αφορά τις κατοικίες, έχει μεταβιβαστεί πλήρως στην Castello Bibelli A.E., ενώ η έκταση που αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα παραχωρείται με το δικαίωμα της επιφάνειας και για διάρκεια 99 χρόνια. Επίσης, στο ίδιο ακίνητο θα συνεχίσει η λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ) που ήδη λειτουργεί σε έκταση 6,2 στρεμμάτων και η οποία ήταν εκτός διαγωνισμού που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η μεταβίβαση του ακινήτου είναι η πρώτη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020 και θα αποφέρει 4,1 εκατ. ευρώ. Ο προτιμητέος επενδυτής χθες κατέβαλε την πρώτη δόση ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος αναμένεται να επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αναπαλαιώσει το Καστέλο Μπιμπέλι, να ανεγείρει τις κατοικίες και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου.

Το ακίνητο βρίσκεται 13 χλμ. βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και 700 μ. από την παραλία της Δασιάς, στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα» του Δήμου Κέρκυρας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν επτά κτίρια με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία. Ο κυρίως Πύργος, νεογοτθικού ρυθμού με δύο πυργίσκους και αίθριο, και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλι. Το 1940, η οικογένεια Μπιμπέλι κατέφυγε στην Ιταλία και το ακίνητο περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο. Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία – ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία Castello Bibelli έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το 1981, το ακίνητο περιήλθε στη διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ και έκτοτε παρέμενε αναξιοποίητο. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα 6,2 στρέμματα που το 1992 το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε στην ΕΠΜΑΣ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή