Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με ενισχυμένο όγκο συναλλαγών

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με ενισχυμένο όγκο συναλλαγών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη πάνω από τις 920 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ «απάντησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πιέσεις της Τετάρτης, καλύπτοντας πλήρως τις απώλειες της προηγούμενης μέρας. Η ελληνική αγορά ακολούθησε έτσι τα βήματα των διεθνών αγορών οι οποίες άφησαν για τα καλά πίσω τους τις ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τα βλέμματα των επενδυτών να στρέφονται πλέον στην επικείμενη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.

Η ανησυχία που προκάλεσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση τα πακέτα σε Εθνική και Eurobank εξομαλύνθηκε, καθώς, όπως επισημάνθηκε στην «Κ», απορροφήθηκαν από άλλους επενδυτές οι οποίοι, παρά το ράλι του 2019, βλέπουν συνέχιση των θετικών προοπτικών του Χ.Α., ενώ οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν σημαντικά.

Αν και οι αγοραστικές κινήσεις δεν αφορούσαν μόνον τα blue chips αλλά επεκτάθηκαν και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, το ενδιαφέρον της αγοράς χθες επικεντρώθηκε στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ήταν «υπεύθυνη» για το 20% του συνόλου των συναλλαγών, λόγω του υψηλού έκτακτου μερίσματος που ανακοίνωσε. Τα… «φώτα» έκλεψε και η ΔΕΗ της οποίας η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε πάνω από το 1 δισ. ευρώ, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,3% στις 926,06 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας βρέθηκε στις 927,22 μονάδες και στο +1,43%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 102,39 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,22% στις 2.307,72 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,96% στις 1.233,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,74% στις 862,03 μονάδες, με τη μετοχή της Πειραιώς να σημειώνει ράλι 5,93%, τη Eurobank να κλείνει 3,57% υψηλότερα, την Alpha Bank στο +1,83% και την Εθνική στο 1,48%.

H ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική, μετά την αποκλιμάκωση της αμερικανοϊρανικής κρίσης, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Είναι γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές αλλά και η ελληνική δεν θέλουν ακόμα να χαλάσουν την ανοδική τους κίνηση και όσο αυτό συμβαίνει θα συνεχίσουν να αγνοούν ή να υποτιμούν τους ελλοχεύοντες κινδύνους. Ειδικά για την ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει, οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους, υποβοηθούν την ανοδική κίνηση της κεφαλαιαγοράς. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, στην παρούσα χρονική συγκυρία η ψυχολογία κλίνει προς τους «ταύρους», τονίζει και εκτιμά ότι θα διατηρηθεί (με μικρά διαλείμματα) όλο το πρώτο τρίμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή