ΥποβάθμισηΕθνικής – Alpha από Fitch

ΥποβάθμισηΕθνικής – Alpha από Fitch

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση τμήματος της πιστοληπτικής βαθμολογίας της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Συγκεκριμένα, η Fitch μείωσε τη βαθμολογία Individual στο C από B/C και για τις δύο τράπεζες, ενώ επιβεβαίωσε τη βαθμολογία τους για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, τις μακροπρόθεσμες και Support (F2, A- και 2 αντίστοιχα). H βαθμολογία Individual αφορά την αυτόνομη ισχύ μιας επιχείρησης, δηλαδή χωρίς να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα στήριξης από τους βασικούς μέτοχους ή το κράτος. H δυνατότητα αυτή αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογία Support. Για την υποβάθμιση η Fitch επικαλέστηκε τις πιέσεις στην κερδοφορία των δύο τραπεζών από το δύσκολο εγχώριο περιβάλλον λειτουργίας και την πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού από την ισχυρή επέκταση της χορήγησης δανείων. Σημειώνουμε ότι, αντίθετα, μια άλλη μεγάλη εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Moody’s, έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε τη διαδικασία για ενδεχόμενη αναβάθμιση των δύο ελληνικών τραπεζών δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για τη συγχώνευση.

Στο μεταξύ, με μια λιτή ανακοίνωση η ATE παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα εννεαμήνου, σύμφωνα με την οποία τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 34,1 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 34,5%, εξέλιξη που οφείλεται, όπως αναφέρει η τράπεζα, κυρίως στον τριπλασιασμό των οργανικών αποτελεσμάτων και ειδικότερα στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 79%. Σε ενοποιημένη βάση τα αποτελέσματα εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα (87%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή