Με μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδος προειδοποιεί ο επικεφαλής της «Δρομέας»

Με μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδος προειδοποιεί ο επικεφαλής της «Δρομέας»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διετή «περίοδο χάριτος» έδωσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας επίπλων γραφείου «Δρομέας» κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου προκειμένου, όπως είπε, αυτή να διορθώσει τα «κακώς κείμενα», ήτοι γραφειοκρατία, «στημένους» διαγωνισμούς και κυρίως όρους τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος «προειδοποίησε» με μεταφορά έδρας της εταιρείας –αλλά όχι και της παραγωγής– στο εξωτερικό, με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο να αποτελούν τις χώρες που εξετάζονται από τη διοίκηση της «Δρομέας».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η παραπάνω «προειδοποίηση» από τον κ. Παπαπαναγιώτου ήρθε την ώρα που η «Δρομέας» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη βελτίωση των όρων δανεισμού της. Οι δύο βασικές επιδιώξεις της εταιρείας είναι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού, καθώς και η μείωση του τμήματος που η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει από τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) πέραν των δόσεων στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 20,15 εκατ. ευρώ που σύνηψε το 2013 με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αθ. Παπαπαναγιώτου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χθες το απόγευμα, στην Αθήνα, η εταιρεία καταβάλλει το 60% των EBITDΑ, πέραν των τοκοχρεολυτικών δόσεων, για τη μείωση του κεφαλαίου. Στις 30 Ιουνίου 2019 το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της «Δρομέας» ήταν περίπου 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,52 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες και τα υπόλοιπα 18,78 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμες.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι πολύ συχνά πραγματοποιείται αδικαιολόγητος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με το ελληνικό Δημόσιο καθώς, ενώ η «Δρομέας» είχε ενταχθεί το 2015 σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορούσε την ενίσχυση της εξωστρέφειας και είχε λάβει προκαταβολή 50.000 ευρώ, το 2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης απένταξαν την εταιρεία από το πρόγραμμα και ζήτησαν και την επιστροφή της προκαταβολής. Ο κ. Παπαπαναγιώτου υποστήριξε ότι η αιτία ήταν η πληρωμή με επιταγή μιας διαφημιστικής εταιρείας μία εβδομάδα αφού είχε λήξει το πρόγραμμα.

Στα «κακώς κείμενα» ο επικεφαλής της «Δρομέας» συμπεριέλαβε, επίσης, το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί για κρατικές προμήθειες στην Ελλάδα δεν γίνονται από μία κεντρική αναθέτουσα αρχή, με συνέπεια να είναι μη επωφελείς –ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις– λόγω της πολύ χαμηλής αξίας των συμβάσεων και συχνά χωρίς προδιαγραφές ή με προδιαγραφές τέτοιες που να εξυπηρετούν συγκεκριμένες εταιρείες.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί σε ανεπαρκείς υποδομές στην Ελλάδα κάνοντας ειδική αναφορά στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών (ΒΙΠΕ), όπου και βρίσκεται η κεντρική μονάδα της «Δρομέας». Σύμφωνα με τον κ. Παπαπαναγιώτου λόγω των συνεχών αυξομειώσεων στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, υφίστανται βλάβες τα μηχανήματα στο εργοστάσιο με το σχετικό κόστος να φτάνει ετησίως σε 200.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή