Συνωστισμός ξένων επενδυτών για αιολικά πάρκα

Συνωστισμός ξένων επενδυτών για αιολικά πάρκα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυναμική της εγχώριας αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σηματοδοτεί η είσοδος μιας ακόμη μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας του κλάδου, της γαλλικής Valorem, μέσω εξαγοράς αιολικών πάρκων ισχύος 82 MW. H συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε επισήμως από τη γαλλική εταιρεία αποτελεί το πρώτο βήμα για την είσοδό της στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, η οποία, όπως τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρός της Jean-Yves Grandidier, «είναι αγορά προτεραιότητας». Ο ίδιος αποκάλυψε το ενδιαφέρον της Valorem για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα, αλλά και υβριδικών συστημάτων σε νησιά.

Η Valorem με ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 800 MW από αιολικά θεωρείται πρωτοπόρος στη γαλλική αγορά αιολικής ενέργειας, ενώ έχει ισχυρή παρουσία και στην αγορά φωτοβολταϊκών όπως και στον τομέα των υδροηλεκτρικών και υβριδικών. Πέραν της Γαλλίας, ο όμιλος Valorem έχει παρουσία στη Φινλανδία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Γουαδελούπη.

Συνωστισμός ξένων επενδυτών για αιολικά πάρκα-1

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συμφωνία εξαγοράς αιολικών από τη γαλλική εταιρεία, το γνωστό fund PSP που ελέγχει τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, μέσω της εταιρείας του Cubico Sustainable Investments Limited», απέκτησε την K-Wind από την Intracom Holdings, η οποία έχει στην κατοχή της αιολικό πάρκο εν λειτουργία 21 MW στον Κιθαιρώνα. Οι δύο εξαγορές είναι ενδεικτικές της κινητικότητας και του ανταγωνισμού όπου έχει εισέλθει η εγχώρια αγορά των ΑΠΕ ωθούμενη από τη μείωση των τιμών εγκατάστασης νέων έργων αιολικών και φωτοβολταϊκών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και του σχεδιασμού της κυβέρνησης για υπερδιπλασιασμό του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030 και συγκεκριμένα στο 65,7% από 32,6% σήμερα. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ με πρωταγωνιστές μεγάλες εταιρείες του κλάδου διεθνώς και funds αλλά και ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ή στρέφονται προς αυτήν εντάσσοντας στη στρατηγική τους την «πράσινη ανάπτυξη». Το ύψος των επενδύσεων για έργα ΑΠΕ που υλοποιούνται σήμερα ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ και αφορά συνολική ισχύ 1,3 GW.

Mέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στη ΡΑΕ κατατέθηκαν επιπλέον 1.000 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 8 GW. H ζήτηση για νέα έργα ΑΠΕ υπερκαλύπτει την ανάγκη για νέα ισχύ που προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ το 2030, γι’ αυτό και ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω με τις εξαγορές να δίνουν τον τόνο μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως έχει διαφανεί ήδη. Τα ώριμα έργα από άποψη αδειοδότησης βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού, αφού μέσω αυτών μπορεί κάποιος να χτίσει γρήγορα χαρτοφυλάκιο και να διασφαλίσει μια σημαντική θέση εκκίνησης για περαιτέρω ανάπτυξη. Ωριμες άδειες αιολικών εξαγόρασε πέρυσι η EDP Renovaveis, θυγατρική της ΕDP (της πορτογαλικής ΔΕΗ), αλλά και το αμερικανικό fund Fortress Investment Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή